PVD: Putnu gripai izplešoties Eiropā, Latvijas putnkopjiem jābūt īpaši vērīgiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Rudenī putnu migrācijas laikā ir paaugstināts putnu gripas izplatīšanās risks, turklāt sešās Eiropas valstīs šī bīstamā kaite šoruden jau ir konstatēta, līdz ar to Latvijas putnkopjiem pastiprināti jāievēro biodrošība, sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere.

«Latvijā līdz šim augsti patogēnā putnu gripa nav konstatēta. Arī signāli no iedzīvotājiem, putnu turētājiem vai veterinārārstiem par aizdomīgiem putnu nobeigšanās gadījumiem ne šī gada pavasarī, ne šoruden nav saņemti,» sacīja Meistere.

PVD veic putnu gripas monitoringa programmu, no dažādām piemājas saimniecībām Latvijā, galvenokārt tādām, kas atrodas ūdenstilpju tuvumā, ņemot paraugus mājputnu laboratoriskai izmeklēšanai.

Lai pasargātu savu putnu ganāmpulku no putnu gripas, PVD aicina gan komerciālās, gan piemājas putnu saimniecības ievērot bioloģiskās drošības prasības, novēršot tiešu un netiešu kontaktu starp mājputniem un savvaļas putniem, kā arī nekavējoties ziņojot par putnu saslimšanas vai neskaidras nāves gadījumiem.

Putnu gripa ir ļoti lipīga vīrusa izraisīta infekcijas slimība, ar kuru var slimot visas putnu sugas, un bieži slimība var būt putniem nāvējoša. Putnu gripas skartajās valstīs novēro arī putnkopju inficēšanos ar gripas vīrusu, tādēļ jebkuru neskaidrību gadījumā par savu veselību jākonsultējas ar ārstu.

Ja mājputnu novietnē novērots, ka putni mazāk ēd, strauji samazinās to dējība, tie izskatās savārguši un novēro to nobeigšanos, nekavējoties jāziņo saimniecību apkalpojošam veterinārārstam vai tuvākajai PVD teritoriālajai struktūrvienībai.

PVD aicina iedzīvotājus ziņot par gadījumiem, ja atrasti vairāki vienkopus nobeigušies savvaļas putni, zvanot uz PVD uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67027402 - vai arī vēršoties tuvākajā PVD teritoriālajā struktūrvienībā.

Kopš 2014.gada novembra sākuma, kad putnu gripa tika atklāta Vācijā, Nīderlandē, Lielbritānijā un Itālijā, visas Eiropas Savienības dalībvalstis, tostarp Latvija, veikušas attiecīgus slimības kontroles pasākumus. Latvijā augsti patogēnā putnu gripa nav reģistrēta.

Kā ziņots, sešās Eiropas valstīs ir apstiprināti bīstama putnu gripas paveida H5N8 uzliesmojumi, un vienā no šīm valstīm - Vācijā - tas ceturtdien izplatījās tālāk.

Austrija, Dānija, Nīderlande, Polija, Ungārija un Vācija ir ziņojušas, ka šīs ļoti patogēnās putnu gripas vīruss izplatās starp savvaļas putniem šajās valstīs.

Šie uzliesmojumi var radīt smagas ekonomiskas sekas tieši pirms Ziemassvētkiem, kad vīruss var izplatīties uz nokautām pīlēm un zosīm.

Tādi savvaļas putni kā pīles, zosis, gulbji un kaijas bieži ir putnu gripas vīrusu nēsātāji. Tādi mājputni kā vistas un tītari var inficēties tiešos kontaktos ar inficētiem ūdensputniem vai citiem inficētiem mājputniem.

Ļoti infekciozais putnu gripas paveids H5N8 pirmoreiz tika izolēts no migrējošiem ūdensputniem 2014.gadā Dienvidkorejā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu