Kaķēnus atrada nošautus... Ceļ trauksmi par milzīgu kaķu koloniju Rumbulā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Neapšaubāmi, ka vieni no skatītākajiem videomateriāliem sociālajos tīklos ir tie, kuros redzami dzīvnieki. Kuram gan netīk palūkot, kā jautri iznesas, piemēram, kaķi. Gozējas, dara blēņas. Bet kā tad ar tiem kaķiem, kurus neviens nemīļo, nefilmē un kuri savu ikdienu pavada zem klajas debess? Lūk, palīgā sauciens visiem līdzcilvēkiem.

Vairāki desmiti kaķu. Daļa mīlīgi un alkst cilvēku mīlestības, daļa dzimuši savvaļā un nekad nav izbaudījuši, ko nozīmē siltas mājas. Rīgas pievārtē, Rumbulas lidlauka apkaimē nejauši atklājas absurda situācija.

Pa šo nedēļu mēs trīs kaķiem jau esam atraduši jaunas mājas. Šeit varētu būt aptuveni

100–150 kaķu, kuri savvaļā dzīvo tā, kā māk. Teju katrā šķērsielā pretī skrien ap desmit kaķu.

Pagājušajās brīvdienās Rumbulas dārziņos sanākuši vairāki desmiti brīvprātīgo, katrs devis savu artavu. Ir zināms, ka daļu kaķu regulāri baro tie, kuriem te ir dārziņi, bet lielai daļai neviens nepievērš uzmanību. Nu atvesta pārtika, materiāli, lai varētu izgatavot mājiņas. Siltas, ar sienu iekšā. Bet tas, ka sagādātas mājiņas, nenodrošina to, ka pūkainie dzīvnieki ir drošībā.

Garāmgājēji, kuriem te ir dārziņi, zina teikt, ka pavasarī kaķu bija vairāk. Daudzus atrada nošautus, pēc čaulītēm bija noprotams, ka šauts no medību ieroča.

Kā dzīvnieki te nonākuši? Precīzi nav zināms, bet visticamāk, ka nevienam nevajadzīgi atvesti un atstāti.

Daļa kaķu aizvesti pie vetārsta, izārstēti un nu gaida tos, kuri gatavi viņus adoptēt, bet daudziem, visticamāk, ziemu nāksies pavadīt mazdārziņos.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārstāve Lana Puntusa skaidro: ja ir novērota kaķu kolonija, iedzīvotājiem jāraksta iesniegums domes departamentam. Vietu piefiksē un iekļauj rindā uz sterilizāciju. Ziemas laikā tas darīts netiek.

Entuziasti turpinās apkatīt Rumbulas mazdārziņus. Visvairāk šobrīd ir

nepieciešams apzināt tos cilvēkus, kuri kaut uz laiku tiem kaķiem, kuri nebaidās no cilvēkiem, ir gatavi dot kaut pagaidu mājvietu,

līdz tiek atrasti jauni saimnieki. Ikviens, kuram rūp peļu junkuru liktenis, visu informāciju var iegūt «Facebook» domubiedru grupā «Rumbulas kaķi».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu