Pirmo reizi šogad konstatē ĀCM mājas cūkām; skarta saimniecība Krimuldā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) konstatējis šogad pirmo Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums mājas cūkām - slimība skārusi lielu cūku novietni «Rukas» Krimuldas novada Krimuldas pagastā ar 5023 dzīvnieku lielu ganāmpulku.

PVD pārstāve skaidroja, ka jau šodien tiks uzsākta visu cūku likvidācija, kas varētu ilgt vairākas dienas.

Noteikta arī karantīna - aizsardzības zona trīs kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap skarto novietni. Šajā teritorijā tiks kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība būs pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas izcelsmes produktu pārvadāšanai.

Cūku audzēšanas kompleksa apsaimniekotājs ir SIA «Ancers», liecina informācija uzņēmuma mājaslapā. Tajā teikts, ka «Ancers» šķirnes cūku audzētava veidojusies uz kādreizējās zinātniski pētnieciskās saimniecības «Krimulda» bāzes. Uzņēmumam esot divi cūku audzēšanas kompleksi - viens Krimuldas pagastā sivēnmāšu turēšanai un sivēnu ražošanai, otrs Salaspilī - gaļas cūku audzēšanai. Kopējais ganāmpulka lielums esot 8500 dzīvnieku.

Kā liecina «Firmas.lv» dati, «Ancers» dibināts 1994.gadā. Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 2 588 384 eiro, bet peļņa 254 524 eiro. Uzņēmuma īpašniece ir Dace Kalvāne.

Ar «Ancers» pārstāvjiem aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies sazināties.

PVD aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem atgādina, ka aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Tāpat bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājdzīvniekus.

Iepriekšējais saslimšanas gadījums ar Āfrikas cūku mēri mājas cūkām tika konstatēts pagājušā gada 22.septembrī Gulbenes novada Rankas pagastā, kad slimības dēļ nācās likvidēt 119 mājas cūkas. Kopumā pagājušajā gadā Āfrikas cūku mēris konstatēts trijās Latvijas saimniecībās. Slimības dēļ tika likvidētas 311 mājas cūkas.

Āfrikas cūku mēris turpina izplatīties meža cūku populācijā. Šogad Āfrikas cūku mēris konstatēts jau 43 meža cūkām, bet pagājušajā gadā slimība skāra 1146 meža cūkas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu