Par 2017.gada dzīvnieku Latvijā pasludināts zutis

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Par 2017.gada dzīvnieku Latvijā pasludināts zutis («Anguilla anguilla»), uzzinājām Latvijas Dabas muzejā.

Kā Latvijas gada dzīvnieka izziņošanai veltītajā pasākumā skaidroja muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Polīna Šķiņķe, zutis par 2017.gada dzīvnieku izraudzīts tāpēc, ka šī zivju suga ir apdraudēta un tās aizsardzība ir ļoti būtiska. Tikmēr iedzīvotāju zināšanas par zuti ir ļoti trūcīgas.

Kopš ieviesta tradīcija nosaukt Latvijas gada dzīvnieku, šim titulam vēl ne reizi nav izraudzīta neviena zivju suga, un tikai vienu reizi tas bijis zemūdens radījums - purva bruņurupucis, piebilda Šķiņķe.

Latvijas Makšķernieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Alvis Birkovs pastāstīja, ka zušu pasaulē ir vairākas sugas - ezeru, upju un okeānu zuši. Latvijā visbiežāk sastopamais ir upju zutis.

Pēc Birkova paustā, upju zutis ir nakts dzīvnieks, par ko liecina viņa lielās acis. Zutis ir izveicīgs mednieks, taču neatsakās arī no jau mirušiem dzīvniekiem. Zuti noķert ir diezgan sarežģīti, vislabāk to darīt nakts laikā, taču arī pa dienu kādu zuti var noķert, atzīmēja Birkovs.

Makšķernieku asociācijas priekšsēdētājs teica, ka zušu izplatība Latvijā ir krietni samazinājusies. Galvenokārt zuši apdraudēti ūdens piesārņojuma, kas parasti nogulstas dūņās - zušu mājvietā -, klimata izmaiņu, kuru dēļ samazinās skābekļa daudzums ūdenī, un pārzvejas dēļ.

Vienlaikus Zemkopības ministrijas Zivsaimniecības departamenta Zvejas pārvaldības un zivju resursu nodaļas vadītāja vietniece Inese Bārtule pastāstīja par zušu krājumu pārvaldību Latvijas ūdeņos. Tā kā Eiropā zutis ir aizsargājams dzīvnieks, no šī gada zuši iekļauti Zivju resursu mākslīgās atražošanas plānā 2017.-2020.gadam.

Bārtule informēja, ka zutis Latvijā konstatēts 24 upēs un 21 ezerā, turklāt no 2016.gada ieviesti vairāki grozījumi, lai uzlabotu zušu izplatību Latvijā, tostarp lomā atļauts paturēt trīs zušus no 50 centimetru garuma.

Kā ziņots, par 2016.gada dzīvnieku Latvijā bija pasludināts āpsis, bet par 2015.gada dzīvnieku - mežacūka, kas ir lielākais cūku dzimtas pārstāvis pasaulē.

Gada dzīvnieks ir viens no ikgadējiem Latvijas dabas simboliem, kuru katru gadu izraugās Latvijas Dabas muzejs. Parasti par gada dzīvnieku tiek izraudzīta suga, kurai Dabas muzeja speciālisti vēlas pievērst sabiedrības uzmanību, lai iegūtu vairāk informācijas sugas izpētei vai arī veiktu īpašus pasākumus tās aizsardzībai.

Līdz šim par gada dzīvnieku tikuši nosaukti arī cūkdelfīns, lielais susuris, lidvāvere, pelēkais ronis, brūnais lācis, pelēkais vilks, purva bruņurupucis un citi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu