ĀCM dēļ mežacūku medības ar dzinējiem atļaus arī februārī

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ņemot vērā straujo Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību, Valsts meža dienests pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ierosinājuma ir nolēmis pagarināt mežacūku dzinējmedības līdz 28.februārim, informēja meža dienesta pārstāve Selva Šulce.

Medību noteikumi paredz, ka mežacūku dzinējmedības atļautas līdz 31.janvārim. Taču Valsts meža dienests ir tiesīgs mainīt medību termiņus, kā arī noteikt papildu ierobežojumus vai atvieglojumus medību organizēšanai, par to informējot medību tiesību lietotājus.

Pēc Šulces minētā, PVD ir informējis dienestu, ka, ņemot vērā mēra vīrusa lielo izturību ārējā vidē, cilvēka faktoru vīrusa pārnēsāšanā un to, ka lielākā daļa Latvijas teritorijas ir sērgas skarta, slimību ierobežot ir problemātiski. «PVD jau ir izmantojis savā rīcībā esošos instrumentus, stimulējot medniekus vairāk pievērsties mežacūku medīšanai. Līdz šim mednieki ir aktīvi iesaistījušies medīšanā un ir cerības ka, izprotot problēmas nopietnību, medību intensitāte nesamazināsies,» viņa teica.

Šulce arī norādīja, ka Eiropas Savienības līdzfinansētās ĀCM apkarošanas programmas laikā, kas sākta 2015.gada novembrī, visā Latvijā nomedīti vairāk nekā 17 000 mežacūku mātīšu. Tomēr nomedīto dzīvnieku skaits esot lielāks, jo nebūt ne visi mednieki devušies pēc atlīdzības, kas sākumā bija 100 eiro, bet tad tika samazināta līdz 50 eiro par nomedīto dzīvnieku.

Kopumā 2014.-2015.gada medību sezonā tika nomedīta 44 871 mežacūka, kas ir 75% no limita. Savukārt 2015.-2016.gada medību sezonā mežacūku nomedīšanas limits ir 58 189 dzīvnieki, bet nomedīti 50 956 dzīvnieki. Šajā medību sezonā Valsts meža dienests ir izsniedzis vairāk nekā 45 000 medību atļauju cūku nomedīšanai, bet patlaban ir nomedīti vairāk nekā 22 000 dzīvnieku.

Plānots, ka mežacūku populācijas blīvums tiks samazināts līdz vienai mežacūkai uz 200 hektāriem.

Jau vēstīts, ka pagājušā gadā medniekiem par mežacūku izšaušanu, nolūkā ierobežot ĀCM izplatību, izmaksāti kopumā 1 809 850 eiro.

Tāpat vēstīts, ka šonedēļ saistībā ar ĀCM konstatēšanu SIA «Ancers» saimniecībā «Rukas» Krimuldas novadā valdība līdz 17.aprīlim izsludinājusi ārkārtas stāvokli Krimuldas novadā, Ādažu novadā, kur nepieciešamības gadījumā plānots dedzināt cūku līķus, kā arī Salaspils novadā, kur atrodas kompānijas otrā cūku novietne. Saistībā ar minētajā saimniecībā konstatēto ĀCM infekciju šonedēļ tiek iznīcinātas un sadedzinātas vairāk nekā 5000 šīs fermas cūku.

«Ancers» valdes priekšsēdētājs Raimonds Kalvāns iepriekš atzīmēja, ka zaudējumi par cūkām, kā arī kopumā par biznesā ieguldītajiem līdzekļiem varētu sasniegt vairākus miljonus eiro. Līdzās finansiālajam triecienam uzņēmumam lielākās bažas sagādā īpaša ģenētiskā materiāla zaudēšana. Uzņēmumam ir divi cūku audzēšanas kompleksi - «Rukas» sivēnmāšu turēšanai un sivēnu ražošanai, otrs Salaspilī - gaļas cūku audzēšanai. Kopējais ganāmpulka lielums ir vairāk nekā 8500 dzīvnieku.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu