Asociācija: «Bunčiem» tuvumā nav citu cūku komerciālo novietņu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

SIA «Ancers» cūku novietnei «Bunči», kurā vakardien laboratorisko izmeklējumu rezultāti apstiprināja Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu, tuvumā nav citu cūku novietņu, kas nodarbotos ar komercdarbību, pastāstīja Latvijas Cūku audzētāju asociācijas (LCAA) valdes priekšsēdētāja Dzintra Lejniece.

Viņa sacīja, ka Salaspils apkārtnē nav citu cūku novietņu komercdarbības nolūkā, izņemot SIA «Ancers» cūku novietni «Bunči». Līdz ar to ir mazāks ĀCM straujas tālākas izplatības risks. Arī «Bunču» atrašanās vieta meža ielokā mazina iespējamību ĀCM strauji izplatīties tālāk, jo šādās vietās ir mazāka cilvēku plūsma.

Lejniece arī norādīja, ka ir grūti prognozēt, kāda būs «Ancers» tālākā rīcība, ņemot vērā, ka «Bunči» ir jau otrā saimniecības ĀCM skartā novietne. «Nezinot viņu finansiālo situāciju, man ir grūti pateikt, kādi būs saimniecības tālākie soļi - tas ir jājautā īpašniekam. Pēc pirmā gadījuma «Anceram» bija plāni atsākt saimniecisko darbību. Viņi vērsās asociācijā pēc padoma, kā pareizāk rīkoties. Tāpat zinu, ka īpašnieks konsultējās ar dažādiem speciālistiem par to, kā radikāli mainīt biodrošību, lai nepieļautu nākotnē tās pašas kļūdas,» teica Lejniece.

Vienlaikus viņa pauda cerību, ka «Ancers» atjaunos saimniecisko darbību, jo kompānija ieguldījusi lielu darbs darbu cūku novietnes «Bunči» ēku sakārtošanā un pielāgošanā attiecīgajam saimnieciskās darbības veidam. Tāpat «Bunči» ar Latvijas lauku attīstības programmā 2014.-2020.gadam pieejamo atbalstu bija iesākuši vēl viena korpusa būvniecību, kā arī citus labiekārtošanas darbus attiecīgajā novietnē.

Lejniece arī atzina, ka ĀCM izplatība «Bunčos» nozarei ir negaidīts trieciens un kopīgiem spēkiem tiek domāts par to, kā vēl sekmīgāk ierobežot ĀCM. Vakardien LCAA tikās Pārtikas un veterināro dienestu, lai analizētu iespējamos riskus un vājās vietas, kur vēl jāpastiprina biodrošība saistībā ar gadījumu Raganā. Taču tad vēl nebija zināms, ka arī «Ancers» cūku novietnē «Bunči» tiks konstatēts ĀCM. «Mūsu visu interesēs ir pasargāt nozari un lai tā nebūtu cīņa ar vējdzirnavām,» teica Lejniece.

Arī Lauksaimniecības datu centra (LDC) Reģistru uzturēšanas nodaļas vadītāja Mairita Elbrete aģentūrai LETA apstiprināja, ka, saskaņā ar reģistra datiem, Salaspils novadā kopumā ir reģistrētas trīs cūku novietnes, no kurām divās ir mazāk par 10 cūkām - vienā mīt sešas cūkas, bet otrā - astoņas.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere uzsvēra, ka jebkurai cūku novietnei Latvijā, neatkarīgi no tās atrašanās vietas, ir pedantiski jāievēro biodrošības prasības. Tas ir vienīgais veids, kā pasargāt cūkas no saslimšanas.

Jau ziņots, ka vakar PVD saņēma laboratorisko izmeklējumu rezultātus, kas apstiprina ĀCM vīrusu SIA «Ancers» cūku novietnē «Bunči» Salaspils novada Salaspils pagastā ar aptuveni 10 000 cūku lielu ganāmpulku.

Kā informēja PVD pārstāve Ilze Meistere, «Bunču» fermas 10 000 cūkas tiks likvidētas ar gāzes palīdzību, savukārt dzīvnieku liemeņus utilizēs uzņēmums, kas to darījis arī iepriekš - SIA «Grow Energy». Attiecīgie darbi jau sākti, taču vēl grūti prognozēt to pabeigšanas laiku.

Tikmēr Valsts policijas preses pārstāve Līna Kaļķe aģentūrai LETA pastāstīja, ka policija slimības skartajā saimniecībā izvietojusi posteņus, lai uzraudzītu situāciju. Tāpat sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par noziegumiem pret īpašumu, taču šis kriminālprocess tiks apvienots ar iepriekš sākto lietu saistībā ar ĀCM skarto audzētavu Krimuldas pusē.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu