Brīdina par trakumsērgas uzliesmojumu Krievijā; aicina vakcinēt mājdzīvniekus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB) aicina dzīvnieku īpašniekus vakcinēt savus mājdzīvniekus pret trakumsērgu saistībā ar šīs infekciju slimības uzliesmojumu Krievijā, kur Maskavas un Smoļenskas apgabalos 12 dienu laikā reģistrēti 60 saslimšanas gadījumi.

LVB norādīja, ka pēc Latvijai piešķirtā no trakumsērgas brīvas valsts statusa daudzi dzīvnieku īpašnieki ignorē likumā noteikto normu par obligāto vakcināciju pret trakumsērgu, uzskatot ka vakcinēt dzīvnieku vairs nav nozīmes. «Cilvēki nav informēti, ka lielais klaiņojošo un pret trakumsērgu nevakcinēto kaķu skaits ir reāls apdraudējums. Infekcijas slimībām nav robežu, tās ienāk tur, kur ir uzņēmīgi dzīvnieki un cilvēki. Lai gan meža dzīvnieki saņem orālās vakcīnas, Latvija nav pasargāta no trakumsērgas ievešanas ar suņiem, kaķiem un seskiem,» uzsvēra biedrībā.

LVB norādīja, ka Latvijas veterinārārsti savā praksē nereti sastopas ar gadījumiem, kad no Krievijas nelegāli ir ievesti pret trakumsērgu nevakcinēti dzīvnieki. «Mūsdienās ceļošanas iespējas neierobežo ne cilvēka pārvietošanos, ne infekciju nonākšanu citā kontinentā diennakts laikā, tāpēc

pret ziņām par trakumsērgas uzliesmojumu netālajos Krievijas rajonos aicinām izturēties ar ļoti lielu nopietnību,»

uzsvēra LVB priekšsēdētāja Māra Viduža.

LVB aicina visus suņu, kaķu vai mājas sesku īpašniekus aplūkot savus dokumentus un pārliecināties, ka termiņš līdz kuram dzīvnieku šogad bija jāvakcinē pret trakumsērgu nav pagājis, pretējā gadījumā nekavējoties jādodas uz tuvējo veterināro klīniku vai jāaicina veterinārārstu vizītē, lai atkārtoti nodrošinātu aizsardzību pret trakumsērgu, kā arī izvairītos no soda par nevakcinēta suņa turēšanu.

Biedrībā atgādina - ja suns nebūs vakcinēts pret trakumsērgu vai būs nokavēta vakcinācija, dzīvnieks uzbruks un sakodīs cilvēku, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, veterinārārsts, visticamāk, eitanizēs nevakcinēto dzīvnieku un nosūtīs paraugu laboratoriskai izmeklēšanai trakumsērgas diagnozes noteikšanai. Savukārt, dzīvnieka īpašniekam vai turētājam būs jāsedz visi cietušās personas, Pārtikas un veterinārā dienesta un laboratoriskās izmeklēšanas izdevumi, kas saistīti ar darbībām iespējamā trakumsērgas gadījuma apkarošanai. Kopējie izdevumi var pārsniegt pat vairākus simtus eiro, informēja LVB vadītāja.

Jau ziņots, ka no šā gada 1.janvāra visiem suņiem ir jābūt vakcinētiem pret trakumsērgu, mikročipētiem, kā arī reģistrētiem vienotajā valsts suņu reģistrā Lauksaimniecības datu centrā.

Tāpat vēstīts, ka trakumsērga ir bīstama, neārstējama dzīvnieku un cilvēku veselību un dzīvību apdraudoša infekcijas slimība. Trakumsērgas rezervuārs dabā ir savvaļas dzīvnieki, galvenokārt - lapsas un jenotsuņi. Mājdzīvnieki, visbiežāk nevakcinēti suņi un kaķi, ar trakumsērgu inficējas pēc kontaktēšanās ar slimiem savvaļas dzīvniekiem. Vienīgais efektīvais trakumsērgas profilakses pasākums ir savlaicīga dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.

Pateicoties sistemātiskai savvaļas dzīvnieku vakcinācijai, kas kopš 2005. gada regulāri tiek veikta pavasarī un rudenī, trakumsērga Latvijā ir izskausta - pēdējais trakumsērgas gadījums meža dzīvniekiem konstatēts 2010.gadā, bet mājas (istabas) dzīvniekiem - 2012. gadā.

Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija Latviju oficiāli atzinusi par valsti, kas ir brīva no trakumsērgas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu