PVD: Ik nedēļu Latvijā ir apmēram 20 jauni ĀCM saslimšanas gadījumi mežacūkām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Katru nedēļu Latvijā tiek konstatēti apmēram 20 saslimšanas gadījumi ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) mežacūkām. Pēc pašreizējām prognozēm šī slimība meža cūku populācijā saglabāsies ilgstoši, ceturtdien žurnālistiem sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Pēc Baloža teiktā, patlaban ĀCM ir konstatēts gandrīz visā Latvijas teritorijā. Tikai neliela daļa Dienvidkurzemes vēl ir palikusi ĀCM neskarta. ĀCM aktivizējies Ziemeļkurzemē, kur patlaban meža cūkas slimo un nobeidzas. Šā gada pirmajos trīs mēnešos ĀCM ir konstatēts gandrīz 400 mežacūkām. «Kamēr mums Latvijā būs meža cūkas, mēs par šo slimību runāsim, ar to saskarsimies,» teica Balodis.

Viņš uzsvēra, ka lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas, īpaši svarīgi mājas cūku īpašniekiem ir ievērot iepriekš notiektos biodrošības pasākumus. Tostarp, būtiski, lai mājas cūku īpašnieki novērstu dzīvnieku tiešu un netiešu kontaktu ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem, kā arī nepieļautu savvaļas putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietā. Svarīgi patstāvīgi apkarot grauzējus un nelietot pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki.

Pēc Baloža teiktā, ārkārtīgi būtiski mājas cūku īpašniekiem ir neizbarot cūkām zaļbarību, tostarp pagalmos pļauto zāli, kā arī termiski neapstrādātus kartupeļus un citas dabas veltes. «Pats svarīgākais, uz ko mēs Latvijā mēs parasti iekrītam attiecībā uz ĀCM - cūkām nedrīkst izbarot zaļo masu - ne zāli, ne pākšaugus, ne termiski neapstrādātus kartupeļus,» teica PVD ģenerāldirektors, piebilstot, ka cūku kūtī no āra ienesta zaļbarība, kartupeļi un āboli ir bijis biežākais iemesls, kādēļ saimniecībās iepriekšējos gados konstatēta saslimšana ar ĀCM.

Tāpat viņš pastāstīja, ka biodrošības kontrole arī šogad ir arī viena no PVD prioritātēm. «Šogad pārbaudes saimniecībās vairāk būs balstītas uz riska analīzi, saimniecības tiks sadalītas pēc lieluma un pēc noieta tirgiem augsta, vidēja un zema riska saimniecībās. Augsta riska saimniecībās, kur ir liels skaits vairāk nekā 1000, mēs noteikti veiksim auditus,» teica PVD ģenerāldirektors.

Jau ziņots, ka mežacūku populācijā ĀCM šogad konstatēts 435 mežacūkām 53 novadu 110 pagastos. Šonedēļ PVD inspektori ĀCM konstatējuši 18 no ĀCM nobeigušās mežacūkas.

Tāpat vēstīts, ka ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu