Lāči vairs nav nekāds retums - Lēdurgā un Stalbē manīti, iespējams, divi ķepaiņi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FB/Māris Krūmiņš

Ik pa laikam kādam paveicies nobildēt Latvijas meža karali - lāci un daudzi lāča apciemotajā apkārtnē sāk justies neomulīgi. Tā arī šajā gadījumā, zem ieraksta komentāros lasāms, ka daudziem nu būšot neomulīgi sēņot šajā apkaimē. Tāpat tiek minēts, ka šis šajā reģionā nav vienīgais lācis (vai arī viens un tas pats), tas redzēts gan Stalbē kādā barotavā, gan klimstam ap kādu dravu. Tiek minēts, ka Lēdurgas - Ruckas ezera apkaime arī nav šim lācim nekāds attālums.

Savukārt portāls lsm.lv raksta, ka šajās dienās Vidzemē Pārgaujas un Krimuldas novadā paviesojies lācis vai vairāki lāči. Vienā novadā lācis nofotografēts pie meža zvēru barotavas, otrā tas pamielojies bišu dravā, kur atstājis gan pēdas, gan postījumus. Lai gan novadi viens otram tieši blakus, Latvijas Valsts mežzinātnes institūta «Silava»

pētnieki spriež, ka Vidzemē fiksēti, iespējams, divi lāči.

Bišu drava, kurā paviesojies lācis, atrodas Krimuldas novada Lēdurgas pagastā. Meža klajumā izvietoti 16 bišu stropi, un divus no tiem lācim izdevies izjaukt un pamieloties ar medu. Postījumi gan nav tik lieli, lai saimnieks par tiem saņemtu kompensāciju.

Rīgas reģionālās virsmežniecības Inčukalna nodaļas mežzinis Normunds Zīriņš stāsta, ka, pētot atliekas no stropa, varēja secināt, ka tas ir bijis lācis, jo ir vasks izrauts ārā no stropa, un arī konkrētās vietas bija lāča nagu nospiedumi, skrāpējumi. Šādi lāča ķepu izmēri, kas atrasti netālu uz ceļa, atbilst aptuveni trīs gadu vecam lācim.

Piefiksēt lāci izdevies arī Pārgaujas novada Stalbes pagastā. Tur mednieku kluba «Rozula» teritorijā pie zvēru barotavas mežā uzstādīta kamera, kas fiksējusi lāča kustību. Lāča pēdu nospiedumus gan nav izdevies atrast, tāpēc nav iespējams noteikt, vai tas ir tas pats lācis, kurš paviesojies bišu dravā, tā vēstī portāls lsm.lv.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu