Mazā ērgļa aizsardzības nodrošināšanas projektam piešķirti € 2,2 miljoni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Aivars Petriņš

Mazā ērgļa aizsardzības nodrošināšanas projektam ir piešķirti 2 229 719 miljoni eiro, no tiem 1 566 496 eiro ir Eiropas Savienības (ES) līdzekļi, informēja Latvijas Dabas fonda pārstāve Liene Brizga-Kalniņa.

Viņa sacīja, ka Latvijā ligzdo gandrīz puse no visiem Eiropas mazajiem ērgļiem un teju viena piektā daļa no visas pasaules populācijas. Taču kopš 2000.gada šo aizsargājamo putnu skaits Latvijā sarucis par vismaz 15%. Galvenie iemesli ir mazā ērgļa barošanās vietu un dzīvesvietu izzušana, ko sekmē intensīvā lauksaimniecība un mežsaimniecība.

Projekta mērķis ir četru gadu laikā nostiprināt mazā ērgļa aizsardzību Latvijā, kā arī veicināt izpratni par sugu aizsardzības nozīmi kopumā. Projekta finansētāji ir ES «Life+» programma un Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācija, teica Brizga-Kalniņa.

Projekts ilgs līdz 2021.gada rudenim, un tā laikā tiks veiktas darbības, kas ilgtermiņā sniegs labvēlīgu ietekmi mazā ērgļa aizsardzībai arī pēc projekta beigām.

Galvenie projekta virzieni ir ligzdošanas vietu aizsardzība un barošanās vietu apsaimniekošana atsevišķās «pilotteritorijās». Barošanās vietu atjaunošana un apsaimniekošana tiks veikta «Natura 2000» teritorijās - dabas liegumā Lubāna mitrājs un dabas parkā Kuja. Savukārt ligzdošanas vietu aizsardzība tiks īstenota visā Latvijā, arī teritorijās, kas nav saistītas ar «Natura 2000» tīklu, norādīja Brizga-Kalniņa.

Viņa atklāja, ka šobrīd visā Latvijas teritorijā notiek mazā ērgļa ligzdu uzskaite - Latvijas Ornitoloģijas biedrības eksperti meklē jaunas ligzdas, un paredzēts, ka līdz šim nezināmas ligzdas tiks uzskaitītas visā projekta gaitā. Eksperti arī veiks mazā ērgļa ligzdas nostiprināšanas darbus, kā arī, ja nepieciešams, veidos mākslīgas platformas.

Projekta laikā tiks rīkoti semināri un praktiskas nodarbības, kas iesaistīs un izglītos zemes un mežu īpašniekus, lai veidotu dziļāku izpratni par dabas aizsardzības nozīmi un iespējām to savienot ar saimniecisko darbību. Tāpat ar mazo ērgli un sugas aizsardzības jautājumiem tiks iepazīstināta arī plašāka sabiedrība. Iedzīvotāji varēs arī sniegt informāciju par novērotām mazā ērgļa ligzdām.

Studija «ELM Media» veidos dokumentālo filmu par mazo ērgli un tā aizsardzības jautājumiem, un to paredzēts laist klajā 2020.gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu