Kurzemē atgriezies melnais stārķis izvēlējies vides speciālistu veidotu mākslīgo ligzdas vietu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc 17 gadu pārtraukuma Kurzemē atgriezies melnais stārķis izvēlējies Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) vides speciālistu izveidotu mākslīgo ligzdas vietu, informēja DAP Sabiedrisko attiecību un vides izglītības nodaļas vadītāja Elīna Ezeriņa.

Ezeriņa norādīja, ka Melno stārķu populācijas saglabāšanai galvenās pūles tiek veltītas dabisko ligzdu vietu aizsardzībai. Tomēr, ja dabīgā ligzda ir kritusi un stārķim nav iespēju uzbūvēt jaunu ligzdu, tiek būvēti mākslīgās ligzdas pamati.

Netālu no Zlēkām esošajā melno stārķu ligzdošanas apcirknī pirms pāris gadiem DAP eksperti blakus ligzdas kokam uzbūvēja mākslīgo ligzdas platformu, kādu stārķi labprāt mēdz izmantot.

Ezeriņa teica, ka DAP jau otro gadu sadarbojas ar AS «Latvijas valsts meži», lai realizētu īpaši aizsargājamā melnā stārķa ikgadējo ligzdošanas sekmju monitoringu. Abu iestāžu melno stārķu eksperti putnu ligzdošanas sezonas laikā pārbaudīs vairāk nekā 290 melno stārķu ligzdošanas vietas visā Latvijā.

Zināšanas, kas tiek iegūtas, veicot ikgadējas uzskaites, palīdz aizsargāt melnos stārķus, nodrošinot pareizu mežsaimnieciskās darbības plānošanu melno stārķu ligzdu tuvumā, uzsvēra Ezeriņa.

Viņa arī norādīja, ka, atšķirībā no baltā stārķa, melnajam stārķim raksturīgi dažādi mežu biotopi, kuru tuvumā atrodas piemērotas barošanās vietas, piemēram, upītes, strauti, bebru dīķi un zivju dīķi. Melnie stārķi pārtiek no zivīm, kukaiņiem, abiniekiem, rāpuļiem un sīkiem zīdītājiem.

Melnie stārķi savas ligzdas veido klusās vietās, parasti vecu koku apakšējos zaros, un tie savas izveidotās ligzdas izmanto vairākus gadus pēc kārtas. Melnais stārķis ir iekļauts Ministru kabineta aizsargājamo sugu sarakstā. Latvijā ligzdo no 750 līdz 900 melno stārķu pāriem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu