Biedrība «Dzīvnieku brīvība» gatava organizēt protesta akciju pret dzīvnieku izmantošanu cirkā

TVNET/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Biedrība «Dzīvnieku brīvība» ir gatava organizēt arī trešo protesta akciju, lai netiktu pieļauta savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirka izrādēs, sacīja biedrības valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons.

Biedrība neatbalsta Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas pieņemto lēmumu uzdot Ministru kabinetam (MK) izveidot sarakstu ar izņēmuma kārtā cirkā izmantojamām savvaļas dzīvnieku sugām. Andersons atklāja, ka biedrība ir gatava rīkot arī trešo piketu pie Saeimas.

«Tautsaimniecības komisijas priekšlikums par izņēmumu saraksta veidošanu ir kārtējais mēģinājums apiet aizliegumu izmantot savvaļas sugu dzīvniekus cirkā. Aizbildinoties ar uzlabojumiem, likumā apzināti tiek iestrādāts bīstams robs, kas pēc būtības padara likumu bezjēdzīgu un paver plašas iespējas tālākai savvaļas dzīvnieku izmantošanai cirkā,» uzskata Andersons.

Pēc viņa domām, šāds komisijas lēmums ir pretrunā ar Saeimas balsojumu likumprojekta 1. un 2. lasījumā, kas paredzēja pilnībā aizliegt savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanu cirkā. Viņš uzskata, ka pašlaik komisija citādākā birokrātiskā ceļā mēģina atkārtoti panākt to pašu, ko uz 1. un 2. likumprojekta lasījumu.

Andersons pašreizējā situācijā arī saskata, viņaprāt, aizsegta lobija pazīmes. Pēc viņa domām, komisijas deputāti izteikti sadarbojas ar tiem cirkus komersantiem, kuriem savvaļas dzīvnieku sugu aizliegums cirkā radītu ļoti lielus zaudējumus.

Komisijai 2.jūnijā tika iesniegts priekšlikums MK likumprojektā iestrādāt sarakstu ar domesticētiem dzīvniekiem, kā suņi, kaķi, mājas baloži, domesticētas lamas un citiem. Šis saraksts bija paredzēts kā konkrēts MK noteikums, kas nav piesaistīts savvaļas sugu dzīvnieku aizlieguma noteikumam, taču tas tika noraidīts. Savukārt komisijas piedāvātais saraksts ar savvaļas sugu izņēmumiem tiktu pievienots attiecīgajam MK noteikumam, radot noteikumu apiešanas iespējas, skaidroja Andersons

Tāpat biedrībai nav skaidrs, kas būs tās personas, kas izstrādās šo izņēmumu sarakstu.

Kā ziņots, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien atbalstīja ieceri aizliegt cirka izrādēs izmantot dzīvniekus, izņemot tos, kas būs minēti valdības izveidotajā sarakstā.

Kā ziņots, ar iniciatīvu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs 2015.gadā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca Pārtikas un veterinārais dienests. Drīz pēc tam jaunizveidotās Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē tika pieņemts lēmums izveidot darba grupu, uzdodot sagatavot priekšlikumus attiecīgiem grozījumiem normatīvajos aktos.

Zemkopības ministrija iesniedza valdībā attiecīgu likumprojektu grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā, ko 21.februārī Ministru kabinets akceptēja. Ministru kabinets rosināja Saeimu likumprojektu izskatīt steidzamības kārtā. Valdības akceptētais grozījumu projekts paredz aizliedz savvaļas sugu dzīvnieku - gan savvaļā iegūtu, gan nebrīvē audzētu - apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvniekus cirka izrādēs vai atrakcijās.

Ministru kabinets rosināja Saeimu likumprojektu izskatīt steidzamības kārtā.

Nonācis Saeimā, priekšlikums izraisīja domstarpības starp deputātiem. Parlaments 30.aprīlī konceptuāli atbalstīja aizliegumu izmantot savvaļas dzīvniekus cirka izrādēs. Iepriekš gan Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti bija lēmuši pretēji.

Savukārt, skatot grozījumus otrajā lasījumā, parlamenta vairākums nolēma neatbalstīt deputātes Jūlijas Stepaņenko (S) priekšlikumu, kas paredzēja, ka cirka izrādēs būtu atļauts izmantot nebrīvē dzimušus dzīvniekus. Arī šo priekšlikumu iepriekš bija atbalstījusi Tautsaimniecības komisija. Līdz ar to netika mainīta pirmajā lasījumā atbalstīta likumprojekta redakcija, kas paredzēja aizliegt gan savvaļā iegūtu, gan nebrīvē audzētu dzīvnieku apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvniekus cirka izrādēs vai atrakcijās.

Saeimai šis likumprojekts būs jāskata vēl trešajā lasījumā.

Daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkā jau ir aizliegta. Latvijas cirkos nav pastāvīgi izmitinātu savvaļas sugu dzīvnieku. Visi savvaļas sugu dzīvnieki, kas tiek izmantoti cirka izrādēs Latvijā, tiek ievesti ar ceļojošiem cirkiem no citām valstīm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu