Protestā pret savvaļas dzīvniekiem cirkā pie Saeimas būros divas dienas sēdēs cilvēki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Nākamnedēļ ar mērķi panākt noraidījumu Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikumam, kas paredz atļaut cirkos izmantot tādus savvaļas dzīvniekus, kuru sarakstu noteiks Ministru kabinets, cilvēki stundām ilgi uzturēsies šaurā metāla būrī pie Saeimas, informēja biedrībā «Dzīvnieku brīvība».

Akcijas dalībnieki vēlas vērst Saeimas deputātu uzmanību uz Tautsaimniecības komisijas priekšlikuma nepilnībām un aicina deputātus saglabāt likumprojektu otrā lasījuma redakcijā, nosakot, ka Latvijā ir aizliegta visu savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkos un atrakcijās.

Akcijas rīkotāji, biedrība «Dzīvnieku brīvība» uzsver, ka priekšlikums par izņēmumu saraksta veidošanu ir uzskatāms par deputātes Jūlijas Stepaņenko un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas atkārtotu mēģinājumu apiet aizliegumu izmantot cirkā savvaļas sugu dzīvniekus. «Tas ir mēģinājums apmānīt Saeimas deputātus. Apzināti ignorējot kompetento iestāžu, ekspertu un nevalstisko organizāciju atzinumus, ar puspatiesībām un juridiskām viltībām Tautsaimniecības komisija un Jūlija Stepaņenko kā vienīgo iespējamo variantu piedāvā šķietamu risinājumu neesošām problēmām,» norāda biedrības «Dzīvnieku brīvības» vadītājs Aivars Andersons.

Protesta akcija notiks šā gada 12. un 13. jūnijā no plkst. 8-18 pie Saeimas.

Jau ziņots, ka Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 7.jūnijā atbalstīja ieceri aizliegt cirka izrādēs izmantot dzīvniekus, izņemot tos, kas būs minēti valdības izveidotā sarakstā.

Tāpat vēstīts, ar iniciatīvu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirka izrādēs 2015.gadā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca Pārtikas un veterinārais dienests. Drīz pēc tam jaunizveidotās Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē tika pieņemts lēmums izveidot darba grupu, uzdodot sagatavot priekšlikumus attiecīgiem grozījumiem normatīvajos aktos.

Zemkopības ministrija iesniedza valdībā attiecīgu likumprojektu grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā, ko 21.februārī Ministru kabinets akceptēja. Valdības akceptētais grozījumu projekts paredzēja aizliedz savvaļas sugu dzīvnieku - gan savvaļā iegūtu, gan nebrīvē audzētu - apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvniekus cirka izrādēs vai atrakcijās. Savukārt, nonācis Saeimā, priekšlikums izraisīja domstarpības starp deputātiem, taču 30.aprīlī deputāti to konceptuāli atbalstīja. Saeimai šis likumprojekts būs jāskata vēl trešajā lasījumā.

Daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkā jau ir aizliegta. Latvijas cirkos nav pastāvīgi izmitinātu savvaļas sugu dzīvnieku. Visi savvaļas sugu dzīvnieki, kas tiek izmantoti cirka izrādēs Latvijā, tiek ievesti ar ceļojošiem cirkiem no citām valstīm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu