39 gadu vecumā miris orangutans, kurš prata zīmju valodu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

39 gadu vecumā miris Čanteks - orangutans, kurš iemācījās sazināties zīmju valodā, paziņojis Atlantas zoodārzs. Viņš bija viens no pirmajiem primātiem, kurš tādā veidā varēja sazināties ar cilvēkiem.

Čanteks piedzima Atlantā, Džordžijas štatā. Vairākus gadus viņš dzīvoja ar antropoloģi Linu Mailzu, kura viņu audzināja kā cilvēkbērnu. Pēdējos dzīves gadus pērtiķis pavadīja Atlantas zoodārzā, kur viņu apkopa sirds slimības dēļ.

Čanteks prata zīmju valodu, iztīrīt savu istabu, izmantot darbarīkus un bija iegaumējis ceļu uz tuvējo ātro uzkodu ēstuvi.

Foto: AFP/Scanpix

Atlantas zoodārza pārstāve sacīja, ka Čanteks bieži zīmju valodā sazinājies ar kopējiem, taču «kautrējās to darīt ar nepazīstamiem cilvēkiem un bieži izvēlējās orangutaniem tipiskākas komunikācijas formas - vokalizāciju un unikālus roku žestus».

«Čanteka zoodārza ģimenei šeit, Atlantā, viņa ļoti pietrūks,» teica zooloģiskā dārza dzīvnieku nodaļas viceprezidente Heilija Mērfija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu