EK: Saindēto olu skandālā iesaistītas 15 ES dalībvalstis, kā arī Honkonga un Šveice

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ar ķimikālijām saindētas olas no Eiropas Savienības (ES) putnu fermām ir atrastas 15 ES dalībvalstīs, kā arī Honkongā un Šveicē, piektdien paziņoja Eiropas Komisija (EK).

EK informēja, ka visas atklātās olas ir saindētas ar fipronilu. Tāpat EK paziņoja, ka ES ministru sanāksme par šo jautājumu plānota 26.septembrī.

«Mēs vēlētos, lai šī tikšanās notiek pēc zināma laika, un ir noskaidrots pēc iespējas vairāk faktu,» preses konferencē norādīja Eiropas Komisijas preses pārstāve Mina Andrejeva, uzsverot, ka tā nebūs krīzes sanāksme.

ES saindētās olas atklātas Austrijā, Beļģijā, Dānijā, Francijā, Itālijā, Īrijā, Lielbritānijā, Luksemburgā, Nīderlandē, Polijā, Rumānijā, Slovākijā, Slovēnijā, Vācijā un Zviedrijā, kā arī ārpus bloka esošajās Šveicē un Honkongā, informēja EK preses pārstāvis Daniels Rosario.

Saistībā ar skandālu fermas slēgtas četrās valstīs - Beļģijā, Francijā, Nīderlandē un Vācijā -, kur varasiestādes apstiprinājušas nelikumīgu ķīmiskās vielas lietojumu, viņš piebilda.

Pārējās valstīs, tostarp Šveicē un Honkongā, saindētās olas importētas no šīm četrām valstīm.

Kopš skandāla sākuma 1.augustā veikalu plauktiem izņemti miljoniem olu un olu produktu, bet arvien plašāk tiek uzdoti jautājumi par to, kurš un kad saņēma informāciju par pārkāpumiem.

Fipronilu, kas tiek lietots insektu un parazītu iznīcināšanai, Eiropas Savienībā ir aizliegts izmantot lauksaimniecībā, ja galaprodukts paredzēts cilvēkiem lietošanai pārtikā. Liels daudzums fipronila var kaitēt cilvēka aknām, nierēm un vairogdziedzerim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu