Iecere par ziloņu mājas izbūvi Rīgas Zoodārzā nav atmesta (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Lai arī pirms desmit gadiem tapušais Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza ziloņu mājas projekts nav īstenots un savu aktualitāti šobrīd ir zaudējis, ideja par ziloņu atgriešanos galvaspilsētā tomēr nav atmesta, sestdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Ziloņu mājas projekts tapa par valsts naudu - teju 120 000 latu (170 744 eiro). Tolaik palīdzēja arī tauta - ziedojot vērienīgā projekta realizācijai. Taču sākoties ekonomiskai krīzei, ziloņu mītne, kuras būvniecībai vajadzēja vismaz 6 miljonus latu (8,5 miljonus eiro), netika uzbūvēta. Lai gan ziloņu mājas projekts šobrīd skaitoties norakstīts, miskastē tas neesot izmests. «Stāv mums plauktos un gaida, ja kas notiks. Tad projekts tāpat ir jāpārstrādā, ņemot vērā veco, ja mēs, protams, būvēsim tepat. Vai mums būs ziloņi Rīgā? Es personīgi atbildēt nevaru,» saka Rīgas Zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs Rolands Greiziņš.

Tikmēr Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs («Saskaņa») ir pārliecināts, ka ziloņi Rīgā atgriezīsies. «Pēc Āfrikas savannas ir plāns, ka mums tomēr blakus savannai vajag arī izvietot ziloņu māju,» norāda Ušakovs. Patlaban tiekot vērtēts, cik tas var izmaksāt ar cerību, ka varēs piesaistīt Eiropas finansējumu. Šādu iespēju pagaidām neredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM). «Attiecībā uz šādas mājas izveidi no ministrijas viedokļa viens no iespējamiem risinājumiem pašai būvniecībai domājam, ka būtu jāskatās uz sponsoru piesaisti,» saka VARAM valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola.

Ziloņi Rīgas Zoodārzā mita līdz 2003. gadam. Ņemot vērā nepieņemamos apstākļus, lai dzīvnieks neaizietu bojā, pēdējais zilonis Radža tika nogādāts Nīderlandē. Tur viņš nodzīvoja vēl vairākus gadus un radīja vēl padsmit pēcnācējus. Šobrīd Rīgas zoodārzā ir atgriezies Radžas galvaskauss. Tikmēr no darba zoodārzā ir aizgājuši darbinieki, kas bija īpaši apmācīti ziloņu kopšanā. Arī mums speciāli taupītie pieci Āzijas ziloņi jeb tā dēvētā Rīgas grupa Emmenes zoodārzā Nīderlandē ir jau izformēta.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu