Saimnieks: Valsts instanču debilisms nogalināja lāci Bargo

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook

Pirms pāris dienām tapa zināms, ka lācis Bargais, kurš pēc 20 gadiem būrī 2014.gadā tika pārvests uz Rīgas zoodārzu, ir iemidzināts, jo neēda un bija apātisks. Lāča bijušā saimnieka dēls Raitis Ritenieks uzskata, ka lācis ticis izrauts no viņa ierastās vides, tādēļ nav varējis iedzīvoties zoodārzā.

Ritenieks sociālajā tīklā «Facebook» dalījies ar emocionālu vēstījumu, sakot, cik ļoti viņš pārdzīvo par Bargā dzīves izjaukšanu. «Ar šo lāci kopā izaugu, un mūsu kopējā draudzība ilga 20 gadus. Esmu to kopis, spēlējies un tīrījis tā mēslus,» viņš raksta.

«Cilvēki pārdzīvo par kaķiem, suņiem, rīko tiem bēres! Iedomājieties, kad jūsu mīļo bubulīti izrauj no jūsu rokām...»

Ritenieks uzskata, ka iemesls lāča aizvešanai sākotnēji bijušas viņa tēva finansiālās problēmas, kuras izmantojuši kaimiņi, lai ieriebtu. «Līdz tam tiem nebija problēmu, bet, redzot manu tēvu paklupušu, kā vairums gadījās krīzes gados, meklē, kā ieriebt (redzot ābolā tārpu, nevis izņemt to, bet izmest kopā ar ābolu),» uzsver vīrietis.

Tāpat viņš uzskata, ka lācim daudz labāk būtu bijis palikt vietā, kurā dzīvnieks audzis un pie kuras pieradis. «Valsts instanču debilisms un analfabētisms, atņemot lāci no ierastās mītnes un ieliekot stikla būrī ar piebildi, ka viņam būs labāk tā nekā tur, kur viņš dzīvojis visu mūžu. Vai jums tas nešķiet banāli? Iedomājieties sevi - bet tā reāli, viņa vietā!

Jūs izplēš, izrauj no ierastās vides, atdala no ģimenes,

izņem no komforta zonas un iemet stikla voljērā, kur nedzirdat apkārtējo balsis, kur sveši kakti, cita pārtika, gulta un sveši cilvēki, kur neviens ar jums nerotaļājas, neuzklausa un nespēlējas sev ierastā veidā! Viņš nezina, kā ir savādāk, kā ir lāceni izmīlēt un kā ir būt citur. Sūdīgi, ne, kad iedomājies sevi viņa vietā!?»

Ritenieks arī skaidro, ka Bargais nav ēdis zoodārza pārtiku - suņu barību un pīles -, jo bija pieradis ēst burkānus, gārsu, maizi, dažreiz zivis. Kārums lācim bijis medus un «omes ierūgušās zaptes». «Pie mums Ragaciemā Bargajam bija kopts kažoks, veselīgs izskats, zāles nebija nepieciešamas visus šos gadus. Arī psiholoģiskās problēmas nebija novērotas,» skaidro lāča bijušais saimnieks.

Viņš uzsver, ka pašu dzīve vazājusi pa zemi un iemācījusi nebūt ļaunatminīgam, bet cer, ka «šiem «labdariem», sākot ar Ragaciema varoņiem un Zoo «profesionāļiem», Dievs par šo rezultātu ierādīs vietu».

«Paldies tev, Bargais! Savā sporta karjerā ar tavu pavasarī mesto spalvu es pinu mazas lellītes, kuras ņēmu līdzi sacensībās, kas deva man spēku, drosmi un mentālu līdzsvaru dodoties ringā!»

Latvijas Televīzijas raidījums «4.studija» iepriekš vēstīja, ka lācis zoodārzā īsti labi nejutās un šopavasar tam kļuvis tik slikti, ka tas neesot ēdis un neesot gājis laukā no savas migas. Lai arī zoodārza darbinieki mēģinājuši situāciju vērst uz labo pusi, šie mēģinājumi nevainagojās panākumiem un lāci nācies iemidzināt.

Lācis Bargais deviņdesmitajos gados piedzima cirkā, kam viņš nebija vajadzīgs, un no nāves lācēnu paglāba Aivars Ritenieks, kurš arī uzņēmās rūpes par dzīvnieku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu