Lai nepieļautu pārrāvumu, sāk nostiprināt Lubānas dambjus pretī Īdeņas dīķiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Lai nepieļautu pārrāvumu, šodien sākti Lubāna dambju nostiprināšanas darbi arī pretī Īdeņas dīķiem Rēzeknes novada Nagļu pagastā, pavēstīja Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs (Latgales partija, VL-TB/LNNK, «Vienotība»).

Lielā nokrišņu daudzuma dēļ, zeme nespēj uzsūkt visu ūdeni, tādēļ Lubāna dambji ir kļuvuši mīkstāki, vieglāk pakļaujas erozijai un tajos sākuši veidoties izskalojumi. Lai nepieļautu dambju pārrāvumu, sākta to nostiprināšana.

Lai arī ūdens līmenis Lubānā ir sasniedzis «sarkano robežu», ezers kādu laiku vēl būs spējīgs uzņemt ūdeņus. Lielākais apdraudējums ir vējš, kas izraisa ezerā viļņus, kas var viegli izskalot izmirkušos smilšainos ezera dambjus un izraisīt pārrāvumu, skaidroja Švarcs.

Patlaban Lubāna apkaimē ir praktiski bezvējš, bet jau dienas otrajā pusē meteorologi sola vēja ātruma palielināšanos līdz 12 - 15 metriem sekundē.

Aizvadītās nedēļas nogalē Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs atzina, ka Lubāna ezera Ziemeļu dambja pārraušanas iespējamība ir neliela.

Ja dambis tiktu pārrauts, celtos ūdens līmenis Salas purvā, tomēr lielu postu vietējiem iedzīvotājiem Švarcs neprognozē, jo teritorija ir mazapdzīvota. Priekšsēdētājs neuzskata, ka pastāvētu nepieciešamība evakuēt tuvējos iedzīvotājus, kurus varētu skart plūdi.

    KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām
    Uz augšu