PVD: Saslimšanas ar Āfrikas cūku mēri risks Latvijā joprojām ir augsts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Saslimšanas ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) risks Latvijas cūkkopības saimniecībās joprojām ir augsts, un ĀCM uzliesmojums Igaunijas uzņēmuma «Linnamae Peekon» fermā Lēnes apriņķa Oru ciemā šo situāciju nemaina, pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa teica, ka PVD ir informēts par ĀCM uzliesmojumu Igaunijā fermā Lēnes apriņķa Oru ciemā, kur tiek turētas 6800 cūkas. Taču par iespējamiem uzliesmojuma cēloņiem būtu jājautā Igaunijas Pārtikas un veterinārajam dienestam, kas veic epidemioloģisko izmeklēšanu. «Saslimšanas riski Latvijā joprojām ir augsti. Jaunais ĀCM uzliesmojums Igaunijā šo situāciju nekādā veidā nemaina,» viņa teica.

Jau ziņots, ka Igaunijas Pārtikas un veterinārais dienests atklājis ĀCM kompānijas «Linnamae Peekon» fermā Lēnes apriņķa Oru ciemā, kur tiek turētas 6800 cūkas. Ap fermu nekavējoties izveidotas zonas, kurās noteikti cūku un cūkgaļas transportēšanas ierobežojumi. Sākta epidemioloģiskā izmeklēšana, lai noteiktu, kā infekcija nonākusi šai fermā. Slimības skartajā fermā dzīvnieki tiks likvidēti.

Šogad tas ir trešais gadījums, kad Igaunijā cūku fermā konstatēts ĀCM. Slimība visai plaši izplatīta tuvējās valstīs - līdz šīm brīdim tā atklāta 75 fermās Polijā un astoņās fermās Lietuvā, tai skaitā vienā kompleksā ar 25 000 dzīvniekiem. Latvijā šogad konstatēti seši mājas cūku inficēšanās gadījumi.

Turpretī mežacūku populācijā ĀCM šogad Latvijā konstatēts 999 meža cūkām 77 novadu 205 pagastos.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu