Vāc parakstus, lai valsts aktīvāk kontrolētu agresīvu un potenciāli bīstamu suņu šķirņu izplatību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» sākta parakstu vākšana, lai valstij noteiktu pienākumu vairāk kontrolēt agresīvu un potenciāli bīstamu suņu šķirņu izplatību.

Kā iniciatīvas pieteicēja norādīta Ieva Bernāne. Viņa norāda, - lai gan daudzviet pasaulē jau pastāv prakse aizliegt turēt un patvaļīgi pavairot dažādu šķirņu, kas noteiktas par agresīviem, suņus un par šo noteikumu pārkāpšanu suņu īpašniekiem var tikt piespriests naudas sods, Latvijā šādi noteikumi un ierobežojumi joprojām nav noteikti, uzsvēra Bernāne. Iniciatīvā norādīts, ka tāpat nav noteikts, kuras šķirnes būtu uzskatāmas par agresīvām un potenciāli bīstamām cilvēkam un/vai mājdzīvniekiem.

«Vienīgais patlaban spēkā esošais ierobežojums ir Ministru kabineta noteikumos minētās labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai,» iniciatīvā pauda tās pieteicēja.

Iniciatīvā pausts satraukums, ka patlaban jebkurā brīdī teju jebkur var tikt atvērta nekur nereģistrēta amerikāņu pitbulterjeru, bordo dogu vai Stafordšīras terjeru audzētava, taču neviena spēkos nebūs iebilst pret šo dzīvnieku uzturēšanos jūsu ģimenes un mājdzīvnieku tuvumā, «Līdz nelaimes gadījumam, kad agresīvs dzīvnieks būs izkļuvis no savas teritorijas, vai pierādījumiem, ka pret dzīvniekiem slikti izturas,» piebilda Bernāne.

Bernāne rosina grozīt suņu un kaķu turēšanas noteikumus, tajos nosaucot par agresīvām un potenciāli bīstamām uzskatāmas suņu šķirnes, uz kuru turēšanu un audzēšanu (tirdzniecībai), attiecināmi stingrāki noteikumi. Tāpat viņa piedāvā noteikt par obligātu suņu audzētavu, kurās tiek vai ir plānots audzēt par agresīvām un potenciāli bīstamām nosauktas suņu šķirnes, īpašniekiem un turētājiem saņemt audzētavas atrašanās vietai tuvāko mājokļu īpašnieku un iedzīvotāju rakstisku piekrišanu audzētavas ierīkošanai un reģistrēšanai, ja audzētava atrodas vai ir plānota savrupmāju un privātās apbūves zonā, kā arī daudzdzīvokļu māju apbūves zonā, dzīvojamā zonā un dzīvojamo māju rajonos.

Iniciatīvā pausts aicinājums noteikt visiem par agresīvām un potenciāli bīstamām uzskatāmu suņu šķirņu suņu īpašniekiem, kuru saimniecībā ir vairāk par diviem jebkuras no uzskaitītajām sugām īpatņiem, kas vecāki par sešiem mēnešiem, par obligātu reģistrāciju suņu audzētavu reģistrā, piemērojot naudas sodu par šo noteikumu pārkāpumu, kā arī noteikt pastiprinātas drošības prasības suņu turēšanai audzētavās.

Iniciatīvas autore vēlas tāpat uzdot Pārtikas un veterinārajam dienestam suņu audzētavu, kurās tiek audzētas par agresīvām un potenciāli bīstamām uzskatāmas suņu šķirnes, reģistra izveidošanu, uzturēšanu un kontroli, kā arī nereģistrētu suņaudzētavu apzināšanu un sodīšanu.

Bernāne pārliecināta, ka tādējādi tiktu nodrošināta sabiedrībai un jo īpaši ģimenēm droša, sakārtota dzīvojamā vide, kurā iedzīvotājiem nav jābaidās no agresīvu suņu uzbrukumiem vai bez apkārtējo iedzīvotāju piekrišanas dzīvojamos rajonos ierīkotām šādu suņu audzētavām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu