Peldošie brīnumi - zivis (6)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pasakā zelta zivtiņas izpilda trīs vēlēšanās. Reālajā dzīvē ikviens zelta zivtiņu var turēt akvārijā. Varbūt tā nepiepildīs vēlēšanos, bet noteikti nomierinās un uzmundrinās.

Akvārija kopskats nomierina nervus un ļauj atslābināties pēc smagas darba dienas. Daudzi psihologi atbalsta šo uzskatu. Šādu iedarbību uz cilvēka saprātu rada ne tikai akvārija iemītnieku kustība un augu krāšņums, bet arī pats ūdens, kuram no senseniem laikiem cilvēki piedēvējuši mistiskas īpašības, piemēram, ir dzīvais ūdens, kas daudzās pasakās ļauj atdzīvināt mirušos un dziedēt nāvējošas brūces.

Visskaistākās un populārākās akvārija zivis nenoliedzami ir zelta zivtiņas, bet tikpat krāšņas un ļoti līdzīgas, ka pat iespējams sajaukt, ir papagaiļzivis. Kopšana ir līdzīga, atšķirība ir tikai tā, ka zelta zivtiņas ir sāļūdens zivis. Maza zelta zivtiņa maksā trīs latus, bet pieaugusi papagaiļzivs - desmit latus.

Veikala “Pie Ilzes” pārdevēja un veterinārārsta asistente Sarmīte Irbe stāsta, ka, pirms plānot iegādāties šīs krāšņās zivis, ir jāzina daži būtiski jautājumi. Zelta zivtiņas mīl vēsu (18-20 grādi) ūdeni, kas ir ļoti piesātināts ar skābekli. Akvārijā jābūt gaisa filtram, kas cirkulē svaigu gaisu, un sildītājam. Zelta zivtiņas un papagaiļzivis mazā akvārijā nav ieteicams turēt - tās ātri aug, daudz ēd un arī daudz mēslo. Jebkurām sāļūdens zivīm kļūstot lēnīgām vai nejūtoties labi, akvārijā var iebērt šķipsniņu sāls.

Speciāliste uzsver, ka akvārijam ūdeni būtu vēlams ņemt no akas vai avota. Tas pāris dienas jānostādina un tikai tad jālej akvārijā. Var liet arī krāna ūdeni, taču iespējams, ka šāds ūdens ātrāk saduļķosies un būs biežāk jāmaina. Zelta zivtiņai akvārijā var piebērt šķipsniņu sāls.

Zelta zivtiņa dzīvo apmēram divus trīs gadus un izaug ļoti liela - teju pieauguša cilvēka plaukstas lielumā. Zivis ir ļoti ēdelīgas, jo vairāk viņas tiks barotas, jo ātrāk izaugs, bet pārbarot nedrīkst. Ne velti saka: “Labāk tās lieku reizi nepabarot nekā pārbarot.” Zelta zivtiņām ir nosliece uz aptaukošanos, bieži tās no šīs pārēšanās mirst. Turklāt zelta zivtiņas ir “visšmucīgākās” no visām zivīm. “Tas, ko zivis neapēd, paliek akmeņos, ūdens pieduļķojas un saiet filtrā. Ūdens kļūst indīgs. Reizēm arī tas kļūst par iemeslu, kādēļ zivis mirst. Barībai jābūt tik daudz, lai zivtiņas piecu minūšu laikā visu varētu apēst,” saka S.Irbe.

Pie zelta zivtiņām akvārijā var likt klāt tās zivis, kuras aug lielākas (skalārijas, gurami, barbusi). Klāt nevajadzētu likt straujās un plēsīgās zivis. Papagaiļzivis kopā ar zelta zivtiņām nav ieteicams likt, ja papagaiļzivs ir lielāka par zelta zivtiņu.

Gulbenē, “Lejas aptiekā”, gan lielus, gan mazus pircējus priecē akvārijā peldošās zivis. Pirmajā acumirklī oranžās zivis visi notur par zelta zivtiņām, bet patiesībā tās ir papagaiļzivis.

“Zivis aptiekas apmeklētājus un darbiniekus priecē jau kopš dienas, kad aptieka tika atvērta. Jau pusotru gadu,” stāsta “Lejas aptiekas” farmaceite Ilona Pētersone.

Aptiekāres stāsta, ka zivis tiek barotas divreiz dienā - no rīta un vakarā. Reizi mēnesī no veterinārās aptiekas “Pie Ilzes” brauc speciāliste, kura zivīm maina ūdeni, grunti un augus. “Mums ar veterināro aptieku ir noslēgts līgums, tādēļ viņi kopj šo lielo akvāriju, bet mēs barojam zivtiņas,” saka “Lejas aptiekas” farmaceite Ligita Šefčenko.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu