Zinātnieki: gribat būt 10 gadus jaunāki? Iegādājieties suni! (32)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Skotu zinātnieki izpētījuši, ka suņu īpašnieki var veiksmīgāk turēties pretī dabiskajam novecošanās procesam. Un pat ja suņa īpašumā nav, vēl neesot par vēlu - novecošanās pulksteni varot pagriezt arī atpakaļ, raksta «Daily Mail»

Suņu īpašnieki pirmkārt mēdz būt labākā fiziskā formā - par labu nāk pastaigas ar mīluli. Taču tāpat ievērojami uzlabojoties psihiskā veselība.

Taču tagad skotu zinātnieki atklājuši, ka pēc dažādām pazīmēm tie cilvēki, kuri iegādājas suni, izskatās un uzvedas kā par 10 gadiem jaunāki, nekā ir patiesībā.

Pastaigām ar suni esot ļoti tonizējošs efekts. Un no svara pat neesot tas, cik lielu gabalu ikdienā noejat.

«Ja jums mājās ir suns, jūsu fiziskās aktivitātes līmeņi vidēji ir tādi, kādi 10 gadus jaunākam cilvēkam. Varbūt tas jūsu mūžu nepagarinās par 10 gadiem, taču citādi ieguvumu ir ļoti daudz - celšanās, iešana ārā un pastaigas,» saka Seintendrūsas Unviersitātes pētnieks doktors Žigiangs Fengs.

Ir pierādīts, ka cilvēki, kuri, vecumam tuvojoties, paliek fiziski aktīvi, labāk spēj atvairīt dažādas kaites, īpaši muskuļu un kaulu saslimšanas, kā arī uzlabo savu psihisko veselību.

«Suņu īpašniekiem vidēji ir zemāki depresijas rādītāji. Saikne starp saimnieku un mīluli nāk par labu cilvēku veselībai kopumā,» tā Fengs.

Fenga vadītajā pētījumā piedalījušies 547 vecāka gadagājuma cilvēki, kuru vidējais vecums bija 79. Zināmu laiku tika pētīti viņu ikdienas paradumi un fiziskās aktivitātes līmenis. 9% no tiem, kas piedalījās, bija suņu saimnieki un uzrādīja ievērojami zemākus trauksmes un depresijas rādītājus.

Fengs skaidro, ka suns var īpaši noderēt tieši gados vecākiem cilvēkiem, kaut vai kā iemesls, lai izietu no mājas, ar kādu satiktos pastaigas laikā. Viena lieta noved pie citām - šie cilvēki kļūst aktīvāki un dzīvespriecīgāki, noslēgumā secināja doktors Fengs.

Komentāri (32)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu