Kad skolās brīvlaiks, patversmes suņu skolā mācības tikai sākas! (4)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No maija beigām līdz augusta sākumam Juglas dzīvnieku patversmē «Labās mājas» brīvprātīgie ar audzēkņiem kucēniem «Save our life» fonda kinoloģes Jūlijas Bogomolovas vadībā mācījās «Kucēnu skolā». Socializācija, kontakta veidošana ar cilvēku, ārpuspatversmes dzīves iepazīšana ir būtiska, lai mazais patversmes iemītnieks izaugtu par drošu, komunikablu un gudru suni.

Lai arī patversmē tiek nodrošināta kucēnu atbilstoša barošana un veterinārā aprūpe, patversmes ikdienas rutīna nav piemērota mazuļa pilnvērtīgai psiholoģiskai un sociālai attīstībai. Nereti kucēni līdz nokļūšanai «Labajās mājās» dzīvojuši apstākļos, kur par viņiem nav rūpējušies, suņuki ir bailīgi, iebiedēti.

Pelītes blogs-dienasgrāmata

Par «Kucēnu skolas» galveno uzdevumu arī kļuva izzināt kucēnu socializācijas gaitu, iemācīties kucēnu audzināšanas nianses.

Foto: Publicitātes foto

Tika izveidotas piecas grupas, kas strādāja jau pieredzējušu brīvprātīgo paspārnē un vadībā. Reizi divās nedēļās kinoloģe vadīja lekciju par kucēnu socializācijas nozīmi, vecuma īpatnībām. Ne mazāk svarīgas ir zināšanas, kā pareizi barot suni, uzzināt ko vairāk par tā veselību, noteikt pareizu fizisko slodzi. Lai sagatavotu kucēnu adopcijai, vēlams sākt apgūt arī «dzīvokļa etiķeti», t.i., labu uzvedību iekštelpās. Pēc katras teorētiskās lekcijas sekoja divu nedēļu ikdienas praktiskais darbs grupās.

Ziga, Dadža un Pikolo stāsti

Zigis, Pikolo, Dadzis, Pelīte, Vika, Muša un Mango. Tā ir vien neliela grupiņa no «Labo māju» kucēniem, kuriem paveicās atrasties patversmē 2014.gada vasarā un mācīties «Kucēnu skolā». Kucēni iepazinās ar dzīvi ārpus patversmes, brauca ar auto, pa nakti palika savu skolotāju mājās un ģimenēs, iepazina «kārtīga» suņa ikdienu. Iemācījās kāpt pa trepēm, jā, jā, arī šāda lieta kucēnam ir jaunums; saprata, ka no lietussarga nevajag bīties. Iepazina, ka pasaulē ir citi suņi un mazi, skaļi draugi uz divām kājām, kas ņem klēpī un glauda. Neizmērojams ir prieks un gandarījums, kad kucēns no bailīgas mazas dvēselītes kļūst par drosmīgu dzīves iekarotāju! «Kucēnu skola» ir ieguvums ne vien konkrētajiem «Labo māju» kucēniem, bet arī visiem turpmākajiem iemītniekiem, kuriem savu laiku un zināšanas veltīs mūsu brīvprātīgie, «Kucēnu skola» absolventi. Mācības noslēdzās kā īstā skolā, ar diplomiem brīvprātīgajiem un gardu suņu torti kucēniem, kas bija gatavi tajā dalīties ar visiem «Labo māju» suņiem.

Plašāk par «Kucēnu skola» projektu

Par priecīgu tikšanos, iedvesmojošu mācīšanos un savu apmācāmo nodošanu nākamajiem saimniekiem var lasīt vairākos «Kucēnu skolas» dalībnieku blogos.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu