Suns bez degungala, astes un patvēruma. Palīdzēsim atgriezties laimīga suņa dzīvē! (20)

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzīvnieku aizsardzības biedrība "Ķepu ķepā"

Bolderājā agrāko dārziņu apkaimē mitinās vairāk nekā 100 klaiņojošu suņu - daudzus no tiem cilvēki pametuši reizē ar mazdārziņu būdām, citi jau dzimuši savvaļā. Daļa pamesto dzīvnieku ir agresīvi, tāpēc suņu bandas cieš no cilvēku vardarbības. Taču reizē ar niknajiem suņiem cieš arī tie, kas joprojām ciena cilvēku likumus. Viena no tiem ir sunīte Rika, kurai tagad nepieciešama cilvēku palīdzība, lai atgrieztos normālā, laimīga suņa dzīvē, stāsta dzīvnieku aizsardzības biedrības «Ķepu ķepā» pārstāve Gundega Bidere.

Rika, kuru citi pazīst arī kā Džūliju, iemanījās izdzīvot, izveidot savu baru un kļūt par tā līderi. Rika bija skaists un gudrs mājas suns, kurš cienīja cilvēku likumus, taču šādiem suņiem ir grūti izdzīvot vidē, kur tādu pamesto kā viņa ir daudz, turklāt daļa no tiem ir agresīvi, izraisot cilvēku naidu un sitienus, kas nešķiro - labs vai slikts suns.

Rika bija atradusi labvēli - katru rītu viņa gulēja pieturā un gaidīja savu barotāju, 85 gadus vecu tantiņu, kura aiz žēluma pret pamestajiem dzīvniekiem katru rītu mēroja ceļu no Centrāltirgus uz Bolderāju. Rika un viņas banda bija pieklājīgi mājas suņi, par kuriem atbildīgajām institūcijām ir ticis ziņots vairākas reizes - reiz kāds «labdaris» vienam no suņu bandas pārlauzis mugurkaulu, citreiz atbraucis kāds policijas pārstāvis un nošāvis citu bara biedru, pēdējais pakļuva zem mašīnas riteņiem, stāsta Bidere.

Arī Rika ir daudz cietusi no cilvēku rokas - viņai nocirsts degungals, lauzta pakaļkāja, nopuvusi aste, kura tikusi salauzta, bet sunītes ķermeni klāj rētas.

Pēc visiem šiem gadījumiem 85 gadus vecā tantiņa un vairāki citi cilvēki nespēja palikt vienaldzīgi - viņi zvanīja un meklēja palīdzību, taču visur tika atteikts.

Foto: Dzīvnieku aizsardzības biedrība "Ķepu ķepā"

Tad zvans no Bolderājas ar Rikas bēdu stāstu saņemts dzīvnieku biedrībā. «Jau iepriekš nojautu, kas mūs sagaidīs. Pati kādu brīdi esmu mitinājusies Bolderājā un zvanījusi, zvanījusi, bet bez rezultātiem. Viens cinītis ne vienmēr var gāzt visu vezumu - nav ne finansējuma šo suņu baru humānai likvidācijai, ne palīgu. Diemžēl savvaļā dzimušos suņus pieradināt ir gana sarežģīti un bīstami - šie dzīvnieki paliek bīstami cilvēkiem, tādēļ situāciju vajag risināt,» skaidro Bidere.

Saņemot informāciju par Riku, dzīvnieku draugi devušies uz pieturu «Zilā iela», kur gaidījuši trīs cilvēki, kas katru rītu mēģina pabarot izsalkušos dzīvniekus. «Mūs aizveda līdz vietai, kur mitinās Rika. Vecas būdas, drazu kaudzes, citur skaisti ieveidoti dārziņi ar glaunām sētām, ābeles ar lietū mirdzošiem, sarkaniem āboliem, un tam visam pa vidu suns, kura acīs ir redzama panika. Pirmais vakars bija bezjēdzīgs - pabarojām, izstaigājām, teritoriju, sastapām pāris agresīvus indivīdus, bet Riku noķert neizdevās. Gudra un gana daudz cietusi, lai spētu uzticēties. Sirds sažņaudzās - apziņa, ka jau rīt viņa var būt nošauta, sakropļota vēl vairāk, ir šausminoša,» stāsta dzīvnieku biedrības pārstāve.

Foto: Dzīvnieku aizsardzības biedrība "Ķepu ķepā"

«Ķepu ķepā» aktīvisti aizņēmušies ķeršanas cilpu un nākamajā rītā atkal ieradušies pieturā, kur, kā ierasts, guļ un gaida Rika. «Vairāk nekā stundu māžojoties pa suņa pēdām apli pēc apļa, pieglaimojoties ar barību, rezultāta nebija - suns turējās 10 metru attālumā un neļāva pienākt ne soli tuvāk.

Atbrauca tantiņa, un Rika skrien pretim - mīļojas, dod bučas un glaužas gar kājām, vicina astes galu. Šī ir bijusi vienīgā draudzene, kam viņa ir uzticējusies.

Redzams, suņu meitene ir mājas suns,» norāda Bidere.

Ar tantiņas palīdzību izdevies beidzot Riku notvert. «Aizvedam pie sevis, bet ko nu darīt? Sunītei ir ne tikai smagas veselības problēmas, kas jārisina, bet arī psihes problēmas. Vieglāk būtu humānā pote un miers, bet roka neceļas. Viņa ir pelnījusi otro iespēju dzīvē, kur viņai nekad un neviens vairs nedarīs pāri,» uzskata suņa draugi.

Foto: Dzīvnieku aizsardzības biedrība "Ķepu ķepā"
Sākumā Rika cilvēku klātbūtnē baidījusies pat pakustēties un paskatīties uz cilvēku pusi, tomēr pamazām jūtams, ka suņa bailes lēnām mazinās.

Pēc 10 dienām Rika sākusi labpatikā piemiegt acis, kad viņai paijā galvu, un vienreiz pat pieņēmusi gaļas gabaliņu no rokas. Rikas draugi norāda, ka ceļš uz suņa draudzību būs smags, bet ne neiespējams, taču Rikai nepieciešama ārstēšana.

Nocirsto degungalu sunim atdot nevarēs, taču pēc divām vizītēm pie vetārsta kļuvis skaidrs, ka Rika varētu atgūt spēju pilnvērtīgi staigāt - patlaban tas nav iespējams lauztās kājas un muskuļu atrofijas dēļ. Ar kinologu palīdzību arī suņa psihi varētu dziedēt, tāpēc «Ķepu ķepā» aicina nebūt vienaldzīgiem un ziedot Rikas ārstēšanai.

Suņu draugiem sāp sirds par vienaldzību no tiem, kuru spēkos būtu ne tikai uzlikt likumus uz papīra, bet arī panākt, lai tie tiktu ievēroti, izveidojot attiecīgas instances, kas par dzīvniekiem rūpējas. Izdzirdot frāzi «Bolderājas suņi», atbildīgo iestāžu klausulēs tikai atskan smagas nopūtas un gari paskaidrojumi, bet situācija ilgstoši paliek neatrisināta. «Ķepu ķepā» norāda, ka Bolderājā nelaimīgu stāstu ir daudz. Piemēram, bez saimnieka rūpēm un patvēruma palikuši uzreiz trīs suņi, kuru saimnieks ievietots slimnīcā, bet viņa uzticamākie draugi ir izlikti no mājām.

Foto: Dzīvnieku aizsardzības biedrība "Ķepu ķepā"
«Tam, ko mēs kopā varam, ir milzīga nozīme, gan daudzu četrkājaiņu, gan cilvēku dzīvē!»

uzsver «Ķepu ķepā». Uzskatāms piemērs ir Rembo, par kuru TVNET rakstīja šā gada augustā - vienaldzīgu saimnieku pajumtē sunītim kaklā bija ieaudzis striķis, un ievainojumi tā smakoja, ka pat vetārstam nācās rīstīties. Tagad Rembo ir ticis uz ķepām un viņam ir pieteikušies jauni saimnieki, kas gatavi uzņemties rūpes par viņu un iekarot viņa draudzību un uzticību.

«Nenocietināsim sirdis - kopā mēs esam izglābuši daudzus jo daudzus suņus un kaķus, pat zirgus. Palīdzēsim Rikai, lai arī viņai kādreiz būtu mājas, lai viņa spētu skriet un rotaļāties kopā ar savējiem, ar ģimeni, ar bērniem,» aicina «Ķepu Ķepā».

Dzīvnieku aizsardzības biedrības «Ķepu-ķepā» rekvizīti:

DzAB Ķepu-ķepā

Reģistrācijas numurs: 40008176673

Ziedojumu konts: LV37HABA0551030617983

BIC/swift kods: HABALV22

*Rika/Džūlija - ārstēšana

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu