Deizija - suns, kurš izglābis simtiem cilvēku, saožot ļaundabīgus audzējus

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Labradors Deizija savas dzīves laikā ar ožu 550 cilvēkiem atklājis saslimšanu ar vēzi. Savu dzīvību parādā viņai ir arī Deizijas saimniece, raksta «The Sun».

Īpaši apmācītā labradoru meitene savā profesijā darbojas jau 10 gadus. Šajā laikā viņa atklājusi jau vairāk nekā 550 vēža gadījumus, tai skaitā savai īpašniecei - doktorei Klērai Gestai.

Šonedēļ Deizija tikusi pie prestižās Zilā Krusta medaļas, kura ir augstākais apgalvojums par drošsirdību mājdzīvniekiem. Šāda medaļa nevienam dzīvniekam nebija piešķirta jau septiņus gadus.

Atklāj dažādus vēža veidus

Žurnālisti paviesojās laboratorijā, kur strādā doktore Gesta un īpaši apmācītais suns. Lai nodemonstrētu prasmes, Deizijai tiek dots uzdevums paostīt dažādu pacientu urīna paraugus - šādi var atklāt, piemēram, prostatas vēzi. Suns ar ožu var pārbaudīt arī pacientu izelpu un diagnosticēt krūšu vēzi.

Laboratorijas darbinieki demonstrē, kā suns bez grūtībām mazāk nekā minūtes laikā no virknes urīna paraugu izraugās tieši to, kurš ņemts ar vēzi sirgstošam pacientam.

Deizija vēža slimniekus atrod ar pārsteidzošu precizitāti - vēzis tiek diagnosticēts 93% gadījumu.

Pētniecību sāk pēc drauga savādas pieredzes ar viņa mīluli

Klēra darbojas organizācijā, kas īpaši apmāca suņus medicīnas nolūkiem. Šai pētniecībai viņa nolēma pievērsties, kad dzirdēja kāda sava drauga stāstu - viņa mīlulis dalmācietis atkal un atkal ar ķepu ķeksējis kārpu uz saimnieka kājas. «Suns no kārpas neatstājās - viņš to nemitīgi ošņāja. Galu galā šis mans draugs kļuva aizdomīgs un nolēma aiziet uz pārbaudi pie ārsta - viņam konstatēja ādas vēzi melanomu.»

51 gadu vecā Klēra Gesta pēc šā incidenta adoptēja labradora kucēnu un sāka apmācīt bīstamās slimības atpazīšanā.

«Deizija bija pioniere. Viņas pieredzi tagad izmantojam citu suņu apmācībai. Mēs vācam visus datus, lai tos atzītu un varētu izmantot zinātnieki un ārsti.

Mēs zinām, ka vēža saslimšanā agrīna diagnostika ir atslēga izdzīvošanai. Un tas ir iemesls, kāpēc par to tik ļoti interesējamies. Tas ir dzīvības un nāves jautājums.»

Deizija izglābusi saimnieces dzīvību

Un tam pierādījums ir arī pati ārste - 2010. gadā viņai pašai tika diagnosticēts krūts vēzis, un to atklāja tieši viņas suns. «Tas bija savādi - Deizija ar ķepām lēca man uz krūtīm un skatījās acīs. Galu galā devos pie ārsta, un viņi pēc padziļinātas pārbaudes atklāja vēzi. Izrādās, audzējs bija tik dziļi, ka tad, ja suns nebūtu uz to vērsis manu uzmanību, es to atklātu tikai, kad audzējs jau būtu tiešām liels.»

«Toreiz man bija 46 gadi - četrus gadus pirms man pēc vecuma pienāktos veikt rutīnas pārbaudi. Tā kā vēzis tika atklāts ļoti agrīnā stadijā, es to uzveicu. Deizija izglāba manu dzīvību.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu