«Dogo» ražotājs lūdz informāciju par suņiem; biedrība sadarbosies tikai ar ekspertiem

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Suņu barības «Dogo» ražotājs «Tukuma Straume» lūdzis Latvijas Veterinārārstu biedrībai (LVB) informāciju par sirgstošajiem suņiem, lai uzņēmums varētu izpētīt situāciju, «kad dzīvnieku slimība bez pamatotiem faktiem tiek saistīta ar tā ražoto sauso suņu barību», sacīts uzņēmuma paziņojumā.

Veterinārārstu biedrība, kura savākusi ziedojumus neatkarīgai izpētei, uzsver, ka sadarbosies tikai ar ekspertiem un zinātniekiem.

Vēstulē, kuru «Dogo» ražotājs nosūtījis biedrībai, tiek prasīts atklāt informāciju par reģistrētiem gadījumiem, kad suņi Latvijā saslimuši ar «megaesophagus» - saslimušo suņu skaitu un saslimšanas periodu.

«Līdz šim publiskajā telpā izskanējušie paziņojumi par saslimšanas it kā saistību ar mūsu produkciju bija balstīti tikai uz šauras cilvēku grupas pieņēmumiem un anketēšanas datiem, kas tiek turēti slepenībā. Mēs kā «Dogo» ražotājs pieprasām viņiem sniegt faktos balstītu informāciju, uz kā pamata viņi ir izdarījuši savus pieņēmumus,» pauž «Tukuma Straume» valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

Biedrības pārstāve Lita Konopore sacīja, ka

sadarbību redz tikai ar zinātniekiem un ekspertiem, un neredz pamata informācijas nodošanai ražotājam.
Latvijā pēdējo divu gadu laikā apstiprināti vairāk nekā 200 iepriekš reti diagnosticētas slimības gadījumi suņiem.

Pieļauts, ka tam varētu būt saistība ar konkrētu barību.

Latvijas veterinārārstu biedrība uzsāka ziedojumu vākšanu dzīvnieku saslimšanas cēloņu izpēti, jo valsts pētījumus neplānoja. Nepieciešamā summa - vairāk nekā 31 tūkstoti eiro - saziedota pusotra mēneša laikā.

Par sabiedrības ziedojumiem darba grupa jau nosūtījusi uz ASV Aiovas štata universitātes Veterinārās diagnostikas laboratoriju cietušo un mirušo suņu sasaldētus audu un cita bioloģiskā materiāla paraugus.Lai labāk izprastu nervu izmaiņu attīstību un veiktu padziļinātu nervaudu izpēti, slimo suņu audu materiāls nosūtīts uz Vāciju vienam no pasaules labākajiem neiropatologiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu