Zinātnieki atklāj, ko patiesībā redz tavs mīlulis, kad skatās TV

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Bieži vien liekas, ka suņi skatās televizoru, bet tas, kas notiek viņu galvās, kad viņi to dara, krasi atšķiras no tā, kas notiek cilvēku galvās, raksta «Mail Online».

Zinātniskos pētījumos atklāts, ka suņi dod priekšroku atsevišķām televīzijas programmām un ir īpaši ieinteresēti, kad TV pārraidēs figurē citi suņi.

«The Conversation» sniegtajā intervijā Centrālās Lankašīras Universitātes zinātniece paskaidro, ko suņi patiesībā redz, kad skatās televizoru. Pirmkārt, suņu redze pamatīgi atšķiras no cilvēka redzes: attēlu veido divi gaismas spektri - zilais un dzeltenais. Otrkārt, viņi mazāku uzmanību pievērš attēlam un viņus TV vai citām ierīcēm primāri piesaista troksnis, piemēram, TV dzirdama citu suņu riešana vai smilksti. Suņu iecienītākās skaņas ir riešana un smilkstēšana, vārdi un frāzes, kuras visbiežāk tiek lietotas, viņus uzrunājot, kā arī mantiņu pīkstoņa.

Tāpat suņi diez vai pie TV sēdēs nekustīgi, kā to parasti dara cilvēki. Viņi bieži tuvojas ekrānam, lai kādu detaļu apskatītu tuvāk, kā arī atkārtoti staigā pie saimnieka un atpakaļ. Viņi ir nemierīgi, kustīgi skatītāji.

Foto: flickr.com
Suņu acis ir arī jutīgākas uz kustību, tāpēc veterinārārsti uzskata, ka televīzijas kvalitāte, pārejot no parastajiem televizoriem uz augstas izšķirtspējas televizoriem, ļauj suņiem labāk uztvert televīzijas raidījumus.

Lai gan pētījumi rāda, ka suņi mēdz skatīties TV un ir programmas, kas viņiem patīk labāk, vēl nav izpētīts, vai viņi patiešām izbauda televizora skatīšanos. Cilvēki skatās TV, lai izbaudītu dažādu emociju gammu, piemēram, satraukumu, dusmas un riebumu, bet ne vienmēr tas mums liek justies labi. Nav zināms, vai līdzīgi faktori ietekmē arī suņus.

Arī suņiem esot sava gaume

Zinātnieki norāda, ka tas, kas piesaista suņus, ir atkarīgs no katra individuāla suņa, no viņu personības, pieredzes un gaumes.

Suņi arī nespēj ļoti ilgi noturēt uzmanību, bieži vien tās nav pat trīs sekundes. Pārējo laiku viņi vienkārši var skatīties uz televizoru, nekoncentrējoties uz to, kas tajā tiek rādīts. Pētījumi rāda, ka, pat skatoties TV pārraides, kas ir speciāli izveidotas suņiem, mīluļi lielāko daļu laika pavada, nekoncentrējoties uz tām.

Kaut arī jau eksistē īpašas «suņu televīzijas», kas radītas viņiem īpaši piemērotā krāsu gammā, kā arī saturiski adresētas viņiem, ir vēl daudz nezināmā, norāda pētnieki. Tā kā saimnieki labprāt vēlētos kvalitatīvu laika kavēkli saviem mīluļiem, kamēr tie mājās ir vieni, jomai esot daudz perspektīvu nākotnē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu