Tieši cilvēki visbiežāk vainojami, ja kādu no ģimenes sakož pašu suns

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Suns ir bara dzīvnieks, ja viņš neuzskatīs, ka viņam ir zemākā sociālā pakāpe, viņš var uzbrukt un sakost, runājot par gadījumu Lielbritānijā, kur kāds suns līdz nāvei saplosījis četrus mēnešus vecu zīdaini un smagi sakodis viņa 22 mēnešus veco brālīti, skaidro Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece.

Viņa skaidroja, ka

sakost var jebkurš suns, nav nozīmes, kāda ir viņa šķirne, vienlaikus katra šķirne ir nedaudz atšķirīga un līdzīgi kā cilvēkiem, arī suņiem ir savas rakstura īpašības,

piemēram, daži var būt sangviniķi, holēriķi. Eksperte akcentēja, ka suns neanalizē situāciju, kādā viņš ir nokļuvis un visbiežāk, kad ģimenes mīlulis uzklūp kādam no locekļiem, vainojami paši cilvēki, jo ar suni nav strādāts, ģimene ir paņēmusi, kādu no tā dēvētajiem «darba suņiem», kas jau pēc būtības prasa lielāka darba ieguldīšanu.

Kinoloģijas asociācijas prezidente skaidroja, ka bieži vien par savu bērnu drošību nepadomā paši vecāki – atstāj mazu bērnu ar suni, taču suņiem ir tāds pats intelekta līmenis kā bērniem – aptuveni trīs gadi. «Suņi, citi vairāk, citi mazāk, sargā savu teritoriju, ja, piemēram, bērns ieķeras viņam degunā, nesaprotot, tad suns aizstāvas kā māk, cilvēki aizstāvas ar vārdiem, suns – ar zobiem,» viņa skaidroja.

Ģimenēm, kurām īsti nav laika, ko veltīt suņu dresēšanai, labāk izvēlēties retrīverus, labradorus, der arī dažas medību šķirnes suņi, taču viņiem nepieciešama kustība.

Tāpat kinologi šādām ģimenēm iesaka izvēlēties arī mazo šķirņu suņus.

Tāpat ģimenēm tiek ieteikts izvēlēties, piemēram, kollijus.

Eksperti norāda, ka suņi ir bara dzīvnieki, barā ir dažādas sociālās pakāpes un četrkājainie dzīvnieki to stingri ievēro.

«Ja suns nesapratīs, kas viņš ir ģimenē, kāda vieta ir barā, ja viņš nebūs uz zemākās sociālās pakāpes, tad var gadīties bēdīgi,»

teica Klučniece un akcentēja, ka no šādiem suņiem visbiežāk cieš bērni, vecāki cilvēki, kuri dzīvniekam nav spējīgi pateikt «nē».

TVNET jau rakstīja, ka Lielbritānijā, Kolčesterā, noticis traģisks negadījums - kāds suns līdz nāvei saplosījis četrus mēnešus vecu zīdaini un smagi sakodis viņa 22 mēnešus veco brālīti, vēsta BBC. Izdzīvojušajam bērnam dzīvnieks nodarījis traumas, kas atstās paliekošas sekas visu atlikušo dzīvi, un patlaban viņš atrodas speciālistu aprūpē. Suns sakodis arī abu bērnu māti, taču viņa guvusi vieglus savainojumus.

Tiek ziņots, ka suns piederējis abu bērnu tantei, kura strādā policijā.

Izmeklētāji norāda, ka ģimenes mīlulis - Stafordšīras bulterjera tipa suns - iepriekš nekad neesot izrādījis agresijas pazīmes un «nemaz nebija ļauns».

Agresīvais dzīvnieks ar īpašnieces piekrišanu ticis iemidzināts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu