Suņi bieži bērnus sakož, jo tie dzīvniekus rausta aiz astes, kaitina

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Bieži vien slimnīcās tiek nogādāti suņu sakosti bērni, kuri paši četrkājaino ģimenes lutekli ir izprovocējuši, to raustot aiz astes vai citādi kaitinot, TVNET pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola. Visbiežāk gūtās traumas ir kodumi vai plēstas brūces rokās vai kājās. Retākas ir bīstamās traumas – kodumi galvā, sejā vai kaklā.

2016.gada deviņos mēnešos Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi slimnīcā nogādājuši 200 cilvēkus, kurus sakoduši suņi. Lielākā daļa negadījumu fiksēti sabiedriskās vietās (uz ielām, pagalmos), taču ir gana daudz negadījumu, kad savu saimnieku vai ģimenes locekļus sakož mājās pašu suns.

No šiem 200 slimnīcās nogādātajiem 60 bijuši bērni, kuri guvuši nopietnas traumas. Vairākos gadījumos tās ir traumas, kas var atstāt paliekošas sekas uz visu mūžu.

No visiem 60 slimnīcās nogādātajiem bērniem

visbiežāk jeb 42% gadījumu bērniem koduši nezināmi suņi,

kad bērni pa ielu, ietvi iet mājās, brauc ar velosipēdu vai pagalmos skraida, spēlējas. Nedaudz vairāk kā trešo daļu jeb 33% sakoduši paziņu, t.sk. radinieku un kaimiņu suņi. Savukārt

25% gadījumu bērnus sakoduši ģimenes suņi, no tiem puse cietušo ir vecumā līdz 5 gadiem.

Skatot dienesta datus par negadījumiem, kad slimnīcā nogādāti bērni, redzams, ka pašiem mazākajiem bērniem lielākoties suņi sakož seju, galvu. Maziem bērniem biežāk kož ķermeņa augšdaļā, jo bērni rāpo, ar suni spēlējas, baksta, glauda, kā arī var tīši vai nejauši nodarīt sāpes, piemēram, iebakstīt acī. Suns aizsargājoties var iekost, saskrāpēt. Piemēri no dienesta izsaukumiem:

sakoda sejā, kad bērns mēģināja kāpt sunim virsū; kodumi kājā, kad raustīja suni aiz astes;

vēl kādam zēnam iekoda sejā, kad raustīja sunim spalvu; vēl

diviem 4 un 5 gadus veciem bērniem kodumi sejā un auss rajonā, kad suni tīši bakstīja, kaitināja;

5 gadus vecs zēns mēģināja atņemt mantu, ar kuru suns spēlējās, rezultātā suns iekoda galvā. Izsaukumos, kur cieš paši mazākie bērni, biežāk iesaistīti ģimenes mīluļi, tādēļ

pieaugušajiem jāņem vērā, ka nedrīkst bērnu atstāt vienatnē ar suni,

pat ja suns ir mazs vai nekad nevienam nav iekodis.

Vairāki izsaukumi bijuši pēc gadījumiem, kad bērni brauc ar velosipēdu un no sētas izskrien suns, vēl kādā gadījumā 8 gadus vecai meitenei iekoda kājā, kad viņa ieraudzīja svešu suni un metās bēgt.

Jāatceras, ka suns kā apdraudējumu var uztvert arī kādu neapdomīgu vai straujāku kustību.

Nereti negadījumi notiek, kad bērni grib noglaudīt, paspēlēties ar paziņu suņiem,

piemēram, ciemojoties pie radiniekiem, ejot pie kaimiņiem, spēlējoties ar draugu vai klasesbiedru suņiem.

Piemēri no NMP dienesta izsaukumiem: 11 gadus veca meitene kopā ar citiem bērniem spēlējās pagalmā ar paziņu suni, bet suns pēkšņi iekodis sejā. Meitene smagā stāvoklī nogādāta slimnīcā ar plašām sejā kostām brūcēm.

Tāpat atzīmējami negadījumi ar ķēdē piesietiem paziņu suņiem, ja netālu skraida bērni. Piemēri no NMP dienesta izsaukumiem: 6 gadus vecs zēns piegājis pie ķēdē piesieta kaimiņu suņa, suns sakoda kājā un plecā;

5 gadus vecs zēns gribēja samīļot ķēdē piesietu radinieku suni, tas iekoda rokā;

vēl kāds zēns brauca garām ar velosipēdu ķēdē piesietam sunim, tika sakosts augšstilbā; 10 gadus vecu zēnu sakoda rokā un auss rajonā, kad gājis ciemos un no ķēdes norāvies suns; 9 gadus vecs zēns spēlējoties skrējis un pakritis blakus ķēdes sunim, sakosts kājā un plecā.

Ja suņa kodums ir neliels, mediķi iesaka vērsties tuvākajā ārstniecības iestādē vai sazināties ar savu ģimenes ārstu. Ārpus viņa darba laika iespējams konsultēties ar mediķiem par tālāko rīcību, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darbdienās no 17:00 vakarā līdz 8:00 no rīta, brīvdienās - visu diennakti). Savukārt, ja ir dziļas vai lielas brūces, spēcīga asiņošana vai suņa kodums ir bīstamās vietās (galvā, sejā, kaklā, tuvu pie lielajiem asinsvadiem, daļēji atrautas ķermeņa daļas u.c.), tad saukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvanot 113.

Dienesta mediķi aicina būt uzmanīgiem saskarē gan ar saviem, gan svešiem mājdzīvniekiem. Nekad neatstāt zīdaini vai mazu bērnu bez uzraudzības kopā ar suni; vecākiem mācīt saviem bērniem neaiztikt svešus suņus, suņus bez uzpurņiem; pārrunāt ar bērnu, kā uzvesties mājdzīvnieka tuvumā – netuvoties suņa ēdiena, dzēriena traukam, nenodarīt dzīvniekam sāpes, jo suns, sevi aizsargājot, var iekost u.c.; suņa saimniekam, ieaicinot savās mājās, pagalmā kaimiņu, draugu vai citu pazīstamu cilvēku, nodrošināt, ka suns netiek līdz atnācējam, jo nevar zināt, kā suns reaģēs uz svešinieku; nodrošināt, ka suns nevar izlīst caur sētas spraugu un apdraudēt garāmgājējus; domājot par savu un apkārtējo drošību,

saimniekiem jāparūpējas, ka mājdzīvnieks saņem potes pret trakumsērgu

un būtu ieraksts potēšanas pasē, kā arī,

izvedot suni uz ielas, lietot pavadu un vajadzības gadījumā uzpurni.

Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidente Vija Klučniece norādījusi, ka

sakost var jebkurš suns,

nav nozīmes, kāda ir viņa šķirne, vienlaikus katra šķirne ir nedaudz atšķirīga, un līdzīgi kā cilvēkiem, arī suņiem ir savas rakstura īpašības, piemēram, daži var būt sangviniķi, holēriķi. Eksperte akcentēja, ka suns neanalizē situāciju, kādā viņš ir nokļuvis, un visbiežāk, kad ģimenes mīlulis uzklūp kādam no tās locekļiem, vainojami paši cilvēki.

Kinoloģijas asociācijas prezidente skaidroja, ka

bieži vien par savu bērnu drošību nepadomā paši vecāki – atstāj mazu bērnu ar suni, taču suņiem ir tāds pats intelekta līmenis kā bērniem – aptuveni trīs gadi.

«Suņi, citi vairāk, citi mazāk, sargā savu teritoriju; ja, piemēram, bērns ieķeras viņam degunā, nesaprotot, tad suns aizstāvas, kā māk, cilvēki aizstāvas ar vārdiem, suns – ar zobiem,» viņa skaidroja.

TVNET jau rakstīja, ka Lielbritānijā, Kolčesterā, noticis traģisks negadījums - kāds suns līdz nāvei saplosījis četrus mēnešus vecu zīdaini un smagi sakodis viņa 22 mēnešus veco brālīti, vēsta BBC. Izdzīvojušajam bērnam dzīvnieks nodarījis traumas, kas atstās paliekošas sekas visu atlikušo dzīvi, un patlaban viņš atrodas speciālistu aprūpē. Suns sakodis arī abu bērnu māti, taču viņa guvusi vieglus savainojumus.

Tiek ziņots, ka suns piederējis abu bērnu tantei, kura strādā policijā.

Izmeklētāji norāda, ka ģimenes mīlulis - Stafordšīras bulterjera tipa suns - iepriekš nekad neesot izrādījis agresijas pazīmes un «nemaz nebija ļauns».

Agresīvais dzīvnieks ar īpašnieces piekrišanu ticis iemidzināts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu