Kinologs: Nekādā gadījumā salūta laikā neatstājiet suni vienu pašu

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojas Jaungada svinības, kad, kā ierasts, debesīs tiks izšauts salūts, kura radītais troksnis ļoti nepatīk mājdzīvniekiem, īpaši suņiem. Nereti salūta laikā pārbijušies mīluļi aizmūk kilometriem tālu. Sarunā ar TVNET kinologs Ivo Svenne sniedz padomus, kā parūpēties par četrkājainajiem draugiem salūtu laikā, atgādinot, ka nekādā gadījumā tos nedrīkst atstāt vienus pašus.

Kādas ir suņu attiecības ar salūtu?

Tas nav atkarīgs no suņu šķirnes, bet gan no skaņas intensitātes, kas sunim nav pierasta. Suni biedē viss jaunais, un sevišķi ir jāuzmanās ar jauniem suņiem - kucēniem. Būtu vēlams suņus pieradināt pakāpeniski, piemēram, divatā staigājot ar suni, pa vienai patālāk (apmēram 100 metru attālumā) mest, spridzināt plaukšķenes, tad, ar suni nonākot skaņas avota vietā, radīt viņam pozitīvas asociācijas ar gardumiem un rotaļām.

Ārkārtīgi svarīgi ir arī, lai tajā mirklī no saimnieka būtu jūtams miers, jo suns mūs nepārtraukti «lasa».

Savukārt, ja ir jau iepriekš zināms, ka tuvumā būs salūts, un jūsu suns no tā baidās, ja ir kaut kur jāpārvietojas, suns ir jātur pavadā, lai viņš nevarētu aizbēgt. Ja ir iespējams, tad nekur ar suni salūta laikā nevajadzētu iet, bet gan turēt noslēgtās telpās. Var arī vetārstam iepriekš palūgt kādu nomierinošu līdzekli, ko iedot īsi pirms salūta.

Vai salūta laikā drīkst suni atstāt nepieķēdētu noslēgtā privātmājas pagalmā?

Nekādā gadījumā neatstājiet suni brīvu, jo viņš lauzīsies, bēgs, meklēs visus iespējamos ceļus, lai tiktu no tās vietas prom.

Kā ir ar Jaungada sagaidīšanu krastmalā - vai turp ar suni var doties?

Krastmalā būs ne tikai salūta radītie trokšņi, bet arī gaismas, kas var ietekmēt dzīvnieku uzvedību. Ar suni, par kuru nevarat būt absolūti drošs, ka nekas nenotiks, es nekādā gadījumā neieteiktu uz turieni iet. Savukārt, ja jūsu suni salūts nebiedē, tad kādēļ ne?

Ko darīt, ja salūta laikā suns palicis mājās, tomēr ir novērojams, ka suns ir satraucies?

Salūta laikā neatstājiet suni vienu pašu mājās.

Satraucies suns sāks mētāties pa māju, un nebūs kas viņu nomierina. Tiklīdz novērojams, ka suns ir panikā, pielieciet viņu pie pavadas un paņemiet pie sevis, dodiet no savas puses viņam mieru, atbalstu, lai viņš jūt, ka esat viņam blakus. Citādi, jo vairāk viņš satraukumā skraidīs pa māju, jo vairāk viņš sevi uzkurinās, un tad var notikt tas, ko jūs negribat, lai notiek ar jūsu suni. Viņš var gūt traumu uz visu mūžu un baidīties pat no mazākajiem troksnīšiem. Es zinu tādus piemērus ļoti daudz.

Kā rīkoties, ja salūta laikā suns tomēr aizmucis?

Protams, ievietojiet informāciju visos iespējamos plašsaziņas līdzekļos un staigājiet paši apkārt un meklējiet, bet atcerieties, ka salūta radīto trokšņu dēļ viņi var aizbēgt patiešām ļoti tālu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu