Cepiet pareizi: 7 padomi cepšanai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ja vēlaties ēst pareizi, jums ir divas iespējas – vai nu izvēlēties veselīgākus produktus, vai pareizi tos gatavot. Bet vai tiešām nav kādas iespējas, kā ēst pareizi un tomēr spēt pamieloties ar gardu cepeti vai dārzeņiem? Šajā rakstā esam apkopojuši 7 padomus, kas jums palīdzēs cepšanā.

1. Pareizi izvēlieties eļļu, kas nepiedeg. Lielākā problēma slēpjas ne jau pašā cepšanas procesā, bet tajā apstāklī, ka augu vai dzīvnieku izcelsmes tauki, kuros mēs cepam ēdienu, karstumā sadalās, veidojot cilvēka organismam kaitīgus savienojumus. Tādēļ, izvēloties taukvielas cepšanai jāņem vērā tā dēvētais «dūmu slieksnis» (angl. «smoke point»), vienkāršāk runājot, temperatūra, kurā attiecīgie tauki sāk dūmot, degt. Vienas taukvielas ir stabilākas, citas – mazāk stabilas. Karstums nekaitē tām taukvielām, kuru sastāvā ir mononepiesātinātās taukskābes. Piedegot eļļa oksidējas, veidojas transtaukskābes, kas veicina aterosklerozi. Šie savienojumi palielina sirds un asinsvadu slimību risku un tiek uzskatīti par kancerogēniem jeb onkoloģiskās saslimšanas izraisošiem. Transtaukskābes lielākoties sāk veidoties, kad eļļas temperatūra sasniedz 150 grādus. Tādās eļļās kā rapšu un citās ir polinepiesātinātās taukskābes, tādēļ uzkarsētas tās vienkārši kūst un nedūmo. Lielbritānijas De Monfora universitātē veikts pētījums liecina, ka, cepot saulespuķu vai kukurūzas eļļā, rodas 20 reižu vairāk kaitīgu vielu, nekā izvēloties eļļu, kas augstā temperatūrā nesadalās.

2. Eļļas vajadzīgs tikai tik daudz, lai būtu jūtama paša ēdiena, nevis eļļas garša. Neļaujiet ēdienam sasūkt sevī pārāk daudz eļļas, uzmaniet sevi brīdī, kad lejat eļļu uz pannas, – cepšanai taču pietiek ar dažiem pilieniem, īpaši tad, ja izmantojat nepiedegošu pannu. Ja jūs kaitina eļļas piegarša, izvēlieties rapšu eļļu, tā ir bez izteiktas garšas, savu paveic, bet ļauj saglabāt ēdiena dabisko garšu. Portāla «today.com» padomos par to, kā cept mājās, uzsvērts, ka jāizceļas tieši paša ēdiena, nevis eļļas garšai. Ja ēdiens garšo kā piededzis, bet tāds neizskatās, tātad vainīga veca, jau lietota eļļa. Vēl viens padoms: vecu eļļu atkal un atkal lieto tikai lēti ātrās ēdināšanas restorāni, kuriem ir svarīga peļņa, nevis klientu veselība. Jums toties iesakām ik reizi, kad kaut kas izcepts eļļā, tās pārpalikumu izliet.

3. Cepiet uz nelielas uguns.

Pamēģiniet ēdienu cept uz nelielas uguns, bet ilgāk un atrast, kāds minimālais eļļas daudzums vajadzīgs, lai tas nepiedegtu, bet arī neuzsūktu pārlieku daudz eļļas. Pieredzējuši pavāri izmanto vēl vienu viltību. Miltos apviļāti ceptie produkti parasti satur vairāk kaloriju. Taču, ja esat pārliecināti veselīga dzīvesveida piekritēji, varat tādā veidā izcept zivi vai jūras veltes, bet kraukšķīgo miltu garoziņu nolobīt – iekšpusē atradīsiet pašu īstāko tvaicēto zivi, jo mīkla it kā izveido barjeru, un zivs izcepas no karstuma, kas izveidojies iekšpusē.

4. Izcepies? Ņemiet nost no pannas! Arī uzturam veltītajos blogos ieteikts ēdienu noņemt no pannas, kolīdz tas izcepies, notecinot liekās taukvielas. Paliekot pannā vēl pāris stundas, tas piesūksies ar liekām taukvielām.

Foto: depositphotos.com

5. Arī izvēloties eļļu cepšanai, meklējiet tādu, kas satur vismazāk tauku. Kas «nogalē» visvairāk latviešu? Sirds un asinsvadu slimības. Tādēļ gatavojot būtu jāvairās no eļļām ar augstu piesātināto tauku un transtaukskābju, holesterīna saturu. Vienkārši izvēloties eļļu, papētiet etiķeti – kādu vielu tajā ir visvairāk? Piesātināto tauku nav daudz rapšu un citās eļļās.

6. Pirms sākat gatavot gaļu vai mājputnu, atdaliet nost ādu un saredzamos taukus. Daudzi mūs par tādu padomu kauninātu, bet tas palīdzēs pasargāties no pārlieku liela holesterīna daudzuma. Pie gaļas esošajos taukos un ādā allaž ir daudz piesātināto tauku. Cepšanai izvēlieties liesāku gaļu, teiksim, muguras gabalu vai krūtiņu. Vairieties cept jau pārstrādātu gaļu, piemēram, cīsiņus, izvēlieties pēc iespējas mazāk apstrādātus produktus.

7. Cepeškrāsnī dārzeņus vai augļus cepiet tieši tādus, kādi tie gozējušies dobē vai karājušies zarā. Nekādu mizošanu – pamēģiniet vienkārši iemest cepeškrāsnī tomātus, vīnogas, ābolus, ķiplokus. Ja gribat cept ķirbi, izgrieziet ap kātiņu apli, piepildiet iekšpusi ar citiem dārzeņiem un putraimiem vai rīsiem un uzlieciet «vāciņu» atpakaļ. Tā saglabāsies produktu garša, vērtīgās vielas, kas bieži vien atrodamas tieši zem mizas. Un arī dietologi iesaka kartupeļus, ja tie ir šāgada, gatavot un ēst tikai ar mizu.

Izvēloties eļļu, ir jāņem vērā, ka saskaņā ar Eiropas Saveinības (ES) normām, ES teritorijā pieļaujams ražots tikai un vienīgi rapšus, kas esatur ģenētiski modificētus organismus (ĢMO). Tas nozīmē, ka izvēloties eļļu, kas ražota no ES izcelsmes rapšiem, varam būt pārliecināti par eļļas atbilstību augstākajiem standartiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu