Vienā produktā – gan vitamīns E, gan Omega-3 un Omega-6 taukskābes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Senatnē uzskatīja, ka sirds ir cilvēka svarīgākais orgāns, kas nosaka viņa prātu, jūtas un emocijas. Vēlāk saprata, ka to visu nosaka prāts, tomēr sirds pilda ne mazāk svarīgu uzdevumu – rūpējas, lai ķermenis darbotos. Šai nolūkā sirds diennaktī saraujas un izplešas 100 000 reižu. Kā palīdzēt šim mūsu ķermeņa «motoriņam» un par to labāk parūpēties?

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, no sirds un asinsvadu slimībām pērn miruši vairāk nekā 16 000 Latvijas iedzīvotāju jeb 57% no mirušo kopējā skaita.

Cenšoties ēst pareizi, mēs sakām «nē» trekniem un kalorijām bagātiem produktiem, tomēr noteiktu veidu taukvielas mūsu organismam ir nepieciešamas. Mediķi un dietologi taukus iedala labajos un sliktajos. Labie ir visi nepiesātinātie tauki – ar pārtiku mums jāuzņem polinepiesātinātās un mononepiesātinātās taukskābes, kas gluži kā degviela nodrošina, lai visas mūsu organisma daļas kārtīgi darbotos. No taukskābēm svarīgākās ir linolskābe (Omega-6) un alfa linolēnskābe (Omega-3).

Omega-3 un Omega-6 palīdz uzturēt asinīs normālu holesterīna līmeni. Kā norāda Veselības Ministrijas Slimību profilakses un kontroles centrs, ieteicamais Omega 3 taukskābju daudzums ir 1-2 grami dienā. Tomēr pētot dažādu taukvielu patēriņa ieradumus dažādās valstīs, konstatēts, ka vīriešu patērētais alfa linolēnskābes taukskābju daudzums svārstās no 0,6 g dienā (Francijā, Grieķijā) līdz 2,5 g dienā (Islandē), bet sieviešu – no 0,5 g dienā (Francijā) līdz 2,1 g dienā (Dānijā).

Kā informatīvajā materiālā vēstī Veselības ministrija, E vitamīns darbojas kā antioksidants un tas nepieciešams asinsritei, muskuļu attīstībai un darbībai, sirds un muskuļu nodrošināšanai ar skābekli. Tāpat tam ir būtiska loma veselīgas ādas saglabāšanā, imunitātes stiprināšanā, dzimumšūnu nobriešanai, normālai grūtniecības norisei.

Kur atrast produktu, kurā būtu visas minētās vielas? «Rapšu eļļa izceļas ar vislabāk sabalansētu Omega-3 un Omega-6 taukskābju attiecību – 1:3. Šīs taukskābes cilvēka organisms neražo un uzņem vienīgi ar pārtiku. Omega-3 ir neaizvietojama, organisms pats to neražo. Omega-6 var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni. Omega-6 mēs saņemam arī ar citiem produktiem, tādēļ ļoti būtiska ir Omega-6 un Omega-3 attiecība. Tātad rapšu eļļa ir mononepiesātināto un polinepiesātināto taukskābju omega-9, omega-3 un omega-6 avots,» teikts interneta vietnē «Oilrapeseed.eu». Rapšu eļļa, tāpat kā lielākā daļa citu augu eļļu, ir neaizstājams E vitamīna avots.

Pozitīvi vērtējams, ka, pateicoties Eiropas Savienības (ES) regulām un direktīvām, tās dalībvalstu teritorijā nav atļauts audzēt rapšus, kas satur ģenētiski modificētus organismus (ĢMO). ES nosaka virkni kritēriju, kas jāņem vērā gan rapšu audzētājiem, gan eļļas ražotājiem, līdz ar to, lietojot eļļu, kas ražota no ES izcelsmes rapšiem, nodrošinām sevi ar vērtīgo taukskābju uzņemšanu, kā arī varam būt droši, ka eļļa ir brīva no ĢMO.

Rapšu eļļu var lietot cepšanai, pievienot to salātiem, biezputrām, izmantot dažādos konditorejas izstrādājumos. Tikai neaizmirstiet, ka cepšanai labāk izvēlēties rafinētu rapšu eļļu, kurai ir augsta degšanas temperatūra, savukārt salātiem labāk derēs auksti spiesta nerafinēta rapšu eļļa. Piedāvājam jums ātri un vienkārši pagatavojama ēdiena recepti ar rapšu eļļu.

Vistas gaļa ar rozmarīnu
Vistas gaļa ar rozmarīnu Foto: depositphotos.com

Vistas gaļa ar rozmarīnu

SASTĀVDAĻAS

  • Vistas krūtiņa: 2 gabaliņi
  • Rapšu eļļa: 20 ml
  • Rozmarīns: vairāki zariņi
  • Ķiploks: 1 daiviņa
  • Sāls: 1 šķipsniņa
  • Melnie pipari: 1 šķipsniņa
  • Ziedkāposts: 1 neliela galviņa
  • Sviests: 200 g

KĀ GATAVOT

Vistas gaļu nedaudz izklapējiet, lai gabaliņi būtu plānāki, ierīvējiet ar saspiestu ķiploku, sāli un pipariem. Lieciet bļodā ar rozmarīnu, apslakiet ar eļļu, visu sajauciet, pārklājiet ar pārtikas plēvi un vismaz uz 8 stundām atstājiet ledusskapī. Ziedkāpostu sadaliet ziedkopās un aptuveni 10 minūtes vāriet vieglā sālsūdenī. Tad nokāsiet un cepiet izkausētā sviestā aptuveni 15 minūtes vai kamēr būs skaisti apbrūnējis. Pēc garšas pievienojiet sāli. Pannā labi uzkarsējiet nedaudz rapšu eļļas, temperatūru samaziniet līdz vidējai un cepiet vistas gaļu ar rozmarīnu, kamēr tā no abām pusēm vienmērīgi apcepusies. Pasniedziet ar karstiem ziedkāpostiem un, piemēram, kartupeļu biezputru. Pagatavošanas laiks - 45 minūtes, nerēķinot marinēšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu