Kā izvēlēties piemērotāko eļļu? Visa informācija vienā vietā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Tie, kuriem patīk saimniekot, savā virtuvē mēdz turēt ne vienu vien eļļas pudeli un lieto eļļas cepšanai, grauzdēšanai, grilēšanai, sautēšanai, salātiem, mērcēm, dažādu ēdienu garšas uzlabošanai un konditorejas izstrādājumu gatavošanai. Bet vai vienmēr visu darāt pareizi un lietojat vispiemērotāko eļļu?

Eļļas satur tādas vielas kā E vitamīnu, Omega-3, Omega-6 un Omega-9 taukskābes, bet, nepareizi lietojot, varat ne tikai nesaņemt šīs organismam nepieciešamās vielas, bet pat kaitēt sev. Eļļu ir ne viens vien desmits. Kā lai zina, kad kuru no tām lietot salātiem un kad - cepšanai?

Šajā «Eļļu atgādnē» aprakstīti galvenie eļļu veidi, to īpašības un vēlamākie izmantošanas veidi.

Kā lietot infografiku?

Infografikā aprakstītas 12 eļļas, ko var izmantot virtuvē: rapšu, saulespuķu, kukurūzas, olīvu, vīnogu kauliņu, palmu, kokosa, kaņepju, linsēklu, mandeļu, zemesriekstu un valriekstu. Daļai no tām sniegts gan apstrādātas, piemēram, rafinētas, gan neapstrādātas, piemēram, nerafinētas eļļas īpašību apraksts, tātad faktiski šo eļļu ir gandrīz divreiz vairāk.

Kā lietot infografiku? Piemēram, norādīts, ka rafinētai rapšu eļļai karsēšanas temperatūra ir 240 grādi, bet nerafinētai – tikai 107. Pieredzējušāki lietotāji tūdaļ sapratīs – rafinētās eļļas augstā karsēšanas temperatūra nozīmē, ka šāda eļļa labāk der cepšanai, savukārt nerafinēto būtu jālieto salātiem un ēdiena garšas uzlabošanai.

Eļļu atgādni atradīsiet šeit.

20170112_162530_0877.jpg

Gatavojot ēdienu, ne mazāk svarīga ir tā garša un smarža – infografikā aprakstītas arī tās. Te uzzināsiet, ka, piemēram, rapšu eļļai ir neitrāla garša un smarža, tātad tā būtu jāizraugās tad, ja vēlaties, lai labāk izceltos paša ēdiena garša vai izmantotās garšvielas, savukārt kaņepju eļļai ir maiga, iesaldena riekstu garša un smarža, tādēļ tā derēs mērcēm, salātiem, aukstajām uzkodām.

Pēdējais, bet iespējams, svarīgākais parametrs, kas raksturo dažādu šķirņu eļļas, ir vērtīgo vielu saturs katrā no tām. Cilvēkiem, kuri ikdienā rūpējas par savu veselību un sabalansētu uzturu, tas palīdzēs labāk orientēties, kā saņemt organismam nepieciešamās vielas. Infografikā redzēsiet, ka daudzas eļļas satur nepiesātinātās taukskābes Omega-6 un Omega-3, bet rapšu eļļa izceļas ar lielisku šo taukskābju attiecību – 3:1, kas atbilst Pasaules Veselības organizācijas ieteiktajai to proporcijai (2:1–5:1).

Lai jums ērta infografiku lietošana un patīkama pieredze virtuvē!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu