Mīti par rapšu eļļu: patiesība vai meli

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Depositphotos

Ap rapšu eļļu, tāpat kā ap daudziem pārtikas produktiem, izveidojušies mīti, kas traucē pilnībā likt lietā šā produkta vērtīgās īpašības. Noskaidrosim, kuri no izplatītākajiem apgalvojumiem par rapšu eļļu ir patiesi un kuri, tā sakot, izzīsti no pirksta.

Vai rapšu eļļa ir ģenētiski modificēta?

Nē. Visā Eiropas Savienībā, tostarp Latvijā, audzēt ģenētiski modificētus (GMO) rapšus ir aizliegts. Nepieciešams īss atskats vēsturē, lai būtu skaidrs, kā radušies rapši un kā tie kļuvuši tādi, kādus mēs tos pazīstam. Rapši bija zināmi jau no senatnes, bet selekcijas ceļā pilnveidoti tikai pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu sākumā. Proti, tika atlasītas un izkoptas tās rapšu šķirnes, kam piemita vēlamās īpašības. Tā Kanādas zinātnieki izveidoja rapšu šķirni, kurā erukskābi nomainījusi cita, cilvēkam derīga – oleīnskābe. Arī šīs eļļas krāsa mainījusies no iezaļganas uz acij tīkamu gaiši dzeltenu.

Vai rapšu eļļa ir viena no piemērotākajām cepšanai?

Foto: Publicitātes foto

Jā. Cepot eļļa tiek karsēta augstā temperatūrā – aptuveni 180 grādu pēc Celsija. Tad mainās eļļas molekulārā struktūra – eļļa sāk reaģēt ar gaisā esošo skābekli, un veidojas ķīmiskie savienojumi. Tādēļ cepšanai jāizvēlas eļļa, kas saglabā noturību arī augstā temperatūrā.

Vispārējais princips ir šāds – jo lielāks piesātināto un mononepiesātināto tauku saturs, jo eļļa noturīgāka pret augstu temperatūru. Tāda ir rapšu eļļa. Rafinēta rapšu eļļa deg 240 grādu temperatūrā. Rapšu eļļas degšanas temperatūra ir visai augsta, tādēļ cepšanai tā ir viena no piemērotākajām.

Vai rapšu eļļa satur organismam nepieciešamas vielas?

Jā. Mūsu organismam nepieciešamas nepiesātinātās taukskābes – ar pārtiku mums jāuzņem polinepiesātinātās un mononepiesātinātās taukskābes, kuras mūsu organisms pats neizstrādā. Tās gluži kā degviela nodrošina, lai visas mūsu organisma daļas darbotos pilnvērtīgi. No taukskābēm svarīgākās ir linolskābe (Omega-6) un alfa linolēnskābe (Omega-3). Rapšu eļļa izceļas ar vislabāk sabalansētu Omega-3 un Omega-6 taukskābju attiecību – 1:3. Rapšu eļļa ir arī E vitamīna avots.

Vai rapšu garša ir saldena?

Foto: Depositphotos

Nē. Rafinētas rapšu eļļas garša ir neitrāla, tādēļ visai piemērota gan cepšanai, gan salātiem – tad jūtama paša ēdiena, nevis eļļas garša. Kamēr nebija izveidots šobrīd plaši izplatītais un pārtikā izmantojamais rapšu paveids, no šā auga spiestajai eļļai tiešām piemita īpatnēja garša, bet nu tā ir jau gandrīz pusgadsimtu veca pagātne. Rapšu eļļas neitrālā garša ļauj ne tikai izgaršot pašu ēdienu, bet arī improvizēt, tam pievienojot dažādus garšaugus, un tā ik reizi jūsu ceptais ēdiens vai salāti iegūs jaunu garšu.

Vai rapšu eļļa tiek izmantota tikai cilvēku pārtikā?

Nē. Savu īpašību dēļ rapšu eļļai ir plašas izmantošanas iespējas. Cilvēki to lieto uzturā, jo tas ļauj organismam uzņemt vajadzīgās taukskābes optimālā attiecībā. Rapšu eļļu izmanto arī lopbarībā, jo tā dod dzīvniekiem papildu enerģiju, bet teliņiem eļļu dod kā piena tauku aizstājēju. Rapšu pārstrādē kā blakusproduktu iegūst arī glicerīnu, ko izmanto lopbarībā kā enerģijas avotu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu