Aktrise Vita Baļčunaite aicina dzīvot zaļāk

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Ja ikviens no mums daudz pārdomātāk plānotu savu ikdienu, atkritumu šķirošana varētu kļūt par brīnišķīgu ieradumu, tā uzskata aktrise Vita Baļčunaite, kura šoruden piedalījās interaktīvā projektā - Rīgas centrā bija novietoti īpaši pārveidoti runājošu atkritumu šķirošanas konteineri. Vita uzskata, ka cilvēkiem vajadzētu sadarboties un uzturēt vidi tīru.

Aktrise portālam TVNET atzina, ka labprāt šķirotu atkritumus, ja vien viņai būtu tāda praktiska iespēja: «Esmu par to, lai mēs saudzētu dabu un mūsu planētu kopumā, taču diemžēl vietai, kurā mitinos, tuvumā nav atkritumu šķirošanas konteineru. Pagaidām. Un esmu kājāmgājējs bez sava auto, kā dēļ nebūtu tik vienkārša nokļūšana vietā, kur šādi konteineri ir.»

Pagaidām arī viņas radinieku, draugu daudzstāvu māju pagalmos šādu atkritumu šķirošanas konteineru vēl nav. Taču Vita cer, ka tas ir tikai pagaidām.

Tomēr Vita cenšas saudzēt vidi citos veidos. Piemēram, «iespēju robežās, uz pārtikas veikalu dodoties, allaž ņemu līdzi auduma iepirkumu tašiņu, lai nebūtu jāiegādājas vienreizlietojamie maisiņi. Cenšos iespējami mazāk izmantot arī mazos, caurspīdīgos pārtikai domātos maisiņus.

Ja ikviens no mums daudz pārdomātāk izplānotu savu ikdienu, atkritumu šķirošana varētu kļūt par brīnišķīgu ieradumu

- tik ļoti vērtīgu dabai un ikvienam no mums. Viss ir vienots šai pasaulē. Mēs visi esam daba. Un ir labi to atminēties.»

Aktrisei ir svarīgi dzīvot tīrā vidē: «Ja mēs dienu no dienas ar nevajadzīgām lietām piepildītu savu istabu, tad agrāk vai vēlāk mums pašiem pietrūktu gaisa. Zeme ir dzīvs organisms. Tās resursi nav neierobežoti. Tādēļ tik svarīgi, lai mēs visi kopā sadarbotos un palīdzētu vidi ap sevi uzturēt tīru.

Atkritumu otrreizēja pārstrāde ir lielisks sadarbības etaps, kas sniedz iespēju iepriekš šķietami vairs nevajadzīgām lietām atdzimt un turpināt atbalstīt mūs ikdienas solī.»

Viņasprāt, aktīvas informatīvas video un audio kampaņas TV, radio, sociālo tīklu mērogā palīdzētu saprast ikvienam no mums, ka atkritumu šķirošana ir ikdienas norma, atbildība par sevi, citiem un dabu kopumā. «Video rullīši ar attēlojumu «pa punktiem», kā ikviens no mums paralēli savām ikdienas gaitām itin vienkārši bez papildu laika resursiem var ērti ieviest šo apzināšanos savā ikdienas plānojumā, domāju, būtu lielisks sākums.»

Pēc aptuveni trim gadiem atkritumu šķirošana jau būtu pašsaprotama lieta.

Baļčunaite uzskata, ka brīnišķīgi būtu saprast, ka arī ikviena papīrīša, «benčika» izsviešana uz ietves arī ir gluži kā sava mājokļa piesārņošana.

Savas pārdomas par vidi viņa noslēdz ar šādu personīgu lūgumu visiem dūmotājiem: «Pīpēt vai nepīpēt ir katra paša brīva izvēle, tomēr, ja esat nodomājis uzpīpēt brīdī, kad soļojat pa ielu, tad, lūdzu, pirms tam palūkojieties sev aiz muguras: varbūt kādam citam - bērnam vai pieaugušajam - šis jūsu nodoms var sagādāt nepatīkamas emocijas.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu