Pētījums: Atkritumus regulāri ikdienā šķiro trešdaļa Latvijas iedzīvotāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Atkritumus regulāri ikdienā šķiro trešdaļa jeb 34% Latvijas iedzīvotāju, liecina vides uzņēmuma SIA «Zaļā josta» veiktais pētījums.

32% iedzīvotāju atkritumu šķirošanu veic neregulāri. Tikmēr atlikusī trešdaļa iedzīvotāju atzīst, ka ikdienā atkritumus nešķiro nemaz.

No izplatītākajiem atkritumu veidiem iedzīvotāji visbiežāk šķiro iepakojuma atkritumus - papīru, kartonu, stiklu un plastmasas atkritumus, kā arī utilizē bīstamos atkritumus - baterijas, spuldzes, lakas, krāsas un līmes.

Analizējot iedzīvotāju viedokli, kas ikdienā atkritumus nešķiro, pētījumā konstatēti vairāki iemesli, kādēļ iedzīvotāji vēl joprojām nav iesaistījušies atkritumu dalītā vākšanā pārstrādei.

Piemēram,

gandrīz puse jeb 47,3% respondentu min iemeslu, ka tuvumā nav dalītās vākšanas konteineru šķirotajiem atkritumiem.

Bet piektdaļa jeb 21,7% aptaujāto saskārušies ar problēmu, ka mājās nav vietas vairākām atkritumu tvertnēm, kurās sašķirot atkritumus.

Tāpat iedzīvotāju biežāk konstatētās problēmas atkritumu apsaimniekotāju darbā ir dalītās vākšanas konteineru trūkums šķirotajiem atkritumiem un reta atkritumu konteineru iztukšošana, kā dēļ dzīvesvietas tuvumā regulāri izveidojas atkritumu kaudzes.

Pētījumā iedzīvotājiem tika vaicāts, cik daudz viņi būtu gatavi piemaksāt par atkritumu savākšanu un izvešanu, lai viņu dzīvesvietā tiktu nodrošināta dalīta atkritumu vākšana.

Respondentu viedoklis pārliecinoši pierādīja, ka atkritumu šķirošanas iespējām ir jābūt bez maksas.

Proti, trīs ceturtdaļas jeb 74,9% respondentu nav gatavi piemaksāt par atkritumu šķirošanas iespējām, savukārt piektdaļa jeb 21,7% no aptaujātajiem būtu gatavi atkritumu apsaimniekošanas rēķinu palielināt par 15%.

Aptauju veica uzņēmums «Zaļā josta» sadarbībā ar pētījumu kompāniju «SolidData». Aptauja veikta šī gada rudenī, tajā piedalījās vairāk nekā 1000 unikālo respondentu, pārstāvot gan pilsētas, gan lauku reģionus.

Kā liecina «Firmas.lv» informācija, «Zaļā josta» pērn apgrozīja 4,02 miljonus eiro, kas ir par 9% vairāk nekā 2012.gadā, kad apgrozījums bija 3,71 miljons eiro. Uzņēmums pērn nopelnīja 404 466 eiro, kas ir par 21% mazāk nekā 2012.gadā, kad peļņa bija 516 041 eiro.

SIA «Zaļā josta» dibināta 2002.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 000 000 eiro. «Zaļā josta» pieder biedrībai «Latvijas Zaļā josta» (0,20%), uzņēmumam SIA «Zaļā karte» (40%) un uzņēmumam SIA «Per idea» (59,80%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu