Kas notiek zem šā kalna?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Vai varat nojaust, kas notiek zem šā kalna? Ja es nezinātu, ka esam atbraukuši uz atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma «Zemgales Eko» atkritumu poligonu «Brakšķi» Jelgavas novada Līvbērzes pagastā, domātu, ka šis ir gluži parasts kalns meža vidū. Taču izrādās, ka zem tā aprakts tūkstošiem tonnu nevienam nevajadzīgu lietu.

«Zemgales Eko» valdes loceklis Aleksejs Jankovskis stāsta, ka 2008.gadā atklātajā atkritumu poligonā galvenokārt nonāk tikai nevienam nevajadzīgas lietas, ko otrreiz vairs nav iespējams nekādi pārstrādāt, piemēram, veci zābaki un novalkātas drēbes. Šos atkritumus vairs nav iespējams pārstrādāt.

Savukārt visi pārējie atkritumi tiek sašķiroti un vēlāk otrreiz pārstrādāti dažādās derīgās lietās.

Pārstrādājamo atkritumu vidū ir papīrs, kartons, plēve, PET un stikla pudeles, plastmasas iepakojumi, stikls un citas lietas.

Lai nokļūtu poligona augšpusē, sēžamies džipā un vizināmies augšup. Pēc dažu minūšu brauciena pa iedomātiem kalna serpentīniem varam kāpt laukā. Jau pa gabalu ieraugām atkritumu kompaktoru «Tana». Oranžais traktors darbojas kaiju bara ielenkumā. Patīkami, ka ne pie atkritumu poligona, ne tā augšpusē nav jūtama savdabīgā veco lietu smaka.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Atkritumu poligona krātuves pamata slānī iepriekš sabērtas pārstrādātas automašīnu riepas, kas kalpo kā labs filtrs. Tās izklāj arī jaunajās šūnās, ko patlaban veido. Kopumā poligonā varēs noglabāt līdz 210 tūkstošiem tonnu sapresētu atkritumu.

Sadzīves atkritumu poligonā «Brakšķi» gadā apglabā līdz 12 tūkstošiem tonnu atkritumu.

Sadzīves atkritumu poligonā «Brakšķi», kas atrodas 6 km no Jelgavas centra, tiek apglabāti atkritumi, kas savākti Jelgavas pilsētā, Jelgavas novadā, Ozolnieku novadā, Dobeles novadā, Auces novadā un Tērvetes novadā. Pirms apglabāšanas poligonā atkritumus apstrādā SIA «Jelgavas Komunālie pakalpojumi» šķirošanas līnijā.

Atkritumus apglabā kārtās, virs tām tiek klāts pārsedzes materiāls. Plānots, ka nākotnē pēc biogāzes sistēmas kārtas izbūves no atkritumiem tiks iegūta biogāze.

Bet ko darīs tad, kad arī jaunās poligona šūnas būs piepildītas ar atkritumiem? Jankovskis saka, ka līdz tam laikam

cilvēkiem būs daudz aktīvāk jāšķiro atkritumi, lai uz poligonu atvestais daudzums būtu pēc iespējas mazāks.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Arī atkritumu pārstrādes biznesā netrūkst kuriozu gadījumu. Piemēram, ir gadījies, ka cilvēki netīšām atkritumu konteinerā ir izmetuši vērtīgas lietas, piemēram, maku vai pasi. Kad viņi to sapratuši, tad braukuši uz poligonu meklēt.

Dažādas pazudušas lietas iespējams atrast, kamēr tām pāri vēl nav pārbraucis kompaktors «Tana».

Tā kā poligonā ir skaidri noteikta kārtība, no kura rajona atvestos atkritumus kurā vietā izgāž, cilvēkiem ir diezgan lielas iespējas atrast pazudušos dokumentus vai naudu.

Savukārt izmēros ļoti mazas, bet dārgas lietas atrast ir grūtāk, piemēram, pazudušu zelta gredzenu būs teju neiespējami atrast. Te nederēs arī metāla detektors, kurš poligonā varētu pīkstēt teju uz katra soļa, jo metāli ir gan izmestajās kurpēs, gan drēbēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu