Kā notiek atkritumu šķirošana?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Viens no biežāk dzirdētajiem mītiem par atkritumu šķirošanu ir tas, ka visus cilvēku sašķirotos atkritumus pēc tam tāpat izber vienā mašīnā un apglabā vienā vietā. Taču, apmeklējot atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma «Zemgales Eko» atkritumu šķirošanas līniju Jelgavā, pārliecinājāmies, ka tā nav patiesība.

Jau ārpusē pie ēkas, kurā iekārtota šķirošanas līnija, redzami dažādi atkritumu veidi, piemēram, kaudzēs sabērti stikli un saišķos sasieti krūmi. Savukārt angāra iekšpusē novietotas kartona ķīpas, plastmasas pudeļu maisi un sapresēti plēves iepakojumi.

Uz šķirošanas līniju tiek atvesti šķiroti savāktie atkritumi no Jelgavas pilsētas. Šķirošanas līnijā šie atkritumi tiek pāršķiroti pa noteiktiem atkritumu veidiem: kartons, makulatūra, plēve, PET, metāla dzēriena iepakojums, cietais plastmasas iepakojums.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Šogad līdz 1.decembrim pārstrādei tika nodotas jau 1034 tonnas šķirotu atkritumu.

Vairums atkritumu tiek atzīti par otrreizējai pārstrādei piemērotiem,

bet tikai aptuveni viena trešā daļa no līnijā ievestajā šķirotajiem atkritumiem tiek nogādāta poligonā apglabāšanai.

Šķirošanas angāra vidū uz neliela paaugstinājuma redzama šķirošanas līnija, kurā strādā vairākas sievietes. Viņu rokas, ievilktas cimdos, zib tādā ātrumā, ka brīžiem ir pat grūti izsekot līdzi. Ar profesionālu skatienu sievietes pamana dažādus neatbilstošus piemaisījumus.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

«Zemgales Eko» valdes loceklis Aleksejs Jankovskis TVNET stāsta, ka Jelgavas pilsētā iedzīvotāji ļoti aktīvi šķiro atkritumus. Iedzīvotāji paši var savus sašķirotos atkritumus nogādāt šķirošanas laukumos P.Lejiņa ielā 6, Salnas ielā 20, vai Ganību ielā 84.

Daudzdzīvokļu māju pagalmos ir izvietoti konteineri šķiroto atkritumu vākšanai.

Jelgavas pilsētā atrodas 110 konteineru laukumi, kuros novietots dzeltens konteiners papīra, plēves un plastmasas iepakojuma vākšanai un zaļš konteiners izlietotā stikla iepakojuma savākšanai.

Visbiežākā iedzīvotāju pieļautā kļūda ir šķiroto atkritumu konteinerā iemesti nešķiroti atkritumi.

Pāršķirotos un sapresētos atkritumus vēlāk ved uz pārstrādi. «Zemgales Eko» galvenais sadarbības partneris ir uzņēmums «Eko Reverss». No sašķirotajiem atkritumiem vēlāk top dažādas derīgas lietas, bet par to TVNET varēsiet izlasīt jau tuvākajā laikā.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu