Mūsdienās vismaz 70-80% mājsaimniecību atkritumu ir iespējams pārstrādāt un vēlāk lietot otrreiz. Lai tas būtu iespējams, atkritumi pirms mešanas konteinerā ir jāsašķiro. Portāls TVNET sadarbībā ar «Latvijas Zaļā punkta» direktoru Kasparu Zakuli un «Zemgales EKO» valdes locekli Alekseju Jankovski apkopoja trīs svarīgākos ieteikumus, kas jāievēro, lai atkritumus varētu pārstrādāt.
Ieteikumi, kā šķirot atkritumus mājās
Nesabērt visu kopā!
Lai atkritumos nonākušās preces vēlāk varētu pārstrādāt, ir ļoti svarīgi šķirot atkritumus un nesamest visas nevajadzīgās lietas kopā vienā miskastē. Ja cilvēka dzīvesvietas tuvumā ir krāsainie atkritumu šķirošanas konteineri, no sadzīves atkritumiem var ērti nošķirot nost dažādus papīrus un stikla lietas.
Savukārt, ja pie iedzīvotāja mājām nav šādu konteineru, sašķirotos atkritumus var nodot šķirošanas laukumos. To atrašanās vietas varat uzzināt šeit:
Jāpiebilst, ka arī pie daudziem lielveikaliem ir iespējas nodot sašķirotos atkritumus, piemēram, pie vairākiem Rimi un Supernetto veikaliem.
Dzeltenie konteineri paredzēti papīra, plēves un plastmasas iepakojuma vākšanai, bet zaļajos konteineros jāmet izlietotie stikla iepakojumi.
Visbiežākā kļūda, ko iedzīvotāji pieļauj, ir šķiroto atkritumu konteinerā iemesti nešķiroti atkritumi.
Maksimāli saplacināti
Šķirojot atkritumus, jācenšas tos pēc iespējas saplacināt. Piemēram, kartona kasti salocīt, bet izdzertu limonādes pudeli saspiest (pēc tam vēlams uzskrūvēt korķīti).
Atkritumu šķirotāji saka, ka ļoti labi palīgi plastmasas pudeļu placināšanā ir bērni.
Iesaistot bērnus atkritumu šķirošanā, varam parādīt viņiem labu piemēru rūpēs par apkārtējo vidi.
Saplacināšanai lieliski padodas dažādi brokastu pārslu un cepumu iepakojumi, graudaugu paciņas, picu un kūku kastītes, kā arī arī dažādu citu gardumu kārbas.
Izskalot lielos netīrumus
Ja vien iespējams, sašķirotajiem atkritumiem vajadzētu būt bez ēdienu atliekām. Piemēram, tortes kastītē nevajadzētu atstāt neapēsto cienastu, bet nekas traks nenotiks, ja kaste būs nedaudz notriepta ar vārīto krēmu. Ar kafijas biezumiem aplieti biroja dokumenti būs grūti pārstrādājami.
Savukārt izēstā krējuma, jogurta vai tomātu kečupa iepakojumu vajadzētu nedaudz izskalot.
To ieteicams darīt ne tikai ar plastmasas kārbām un pudelēm, bet arī stikla iepakojumu, piemēram, majonēzes burciņām.
Turklāt vēlams izskalot ne tikai ēdienu un dzērienu paliekas, bet arī dažādas sadzīves ķīmijas un higiēnas līdzekļu (piemēram, šampūnu, dušas želeju) iepakojumus.
Ja vien iespējams, aizskrūvējiet pudeļu korķīšus pēc saplacināšanas.