Ko iesākt ar vecajām svētku eglītēm?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Stepanovics

Ko iesākt ar vecajām svētku eglītēm? To portāls TVNET jautāja vides apsaimniekošanas uzņēmuma SIA «Eco Baltia Vide» izpilddirektoram Ingum Vilkam.

Viņš ieteica, ka vislabāk būtu iegādāties eglīti podiņā, ko pēc svētkiem var iestādīt un tā turpinās savu dzīvi vēl ilgu laiku.

Savukārt nocirstās eglītes bioloģiski noārdās, un arī pēc svētkiem tās var lietderīgi izmantot, lai nebūtu jāizmet atkritumos. Protams, šādas iespējas daudz plašākas ir tieši privātmāju iedzīvotājiem.

Tomēr, ja svētkos izmantota nocirsta eglīte,

vislabāk eglīti būtu pēc svētkiem sazāģēt un izmantot kā kurināmo, nevis izmest atkritumos.

Ja tādu iespēju nav, tad eglīte jānovieto blakus konteineram, piesakot atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumam tās izvešanu, jo eglīte nekvalificējas kā sadzīves atkritumi, bet gan lielgabarīta vai bioloģiskie atkritumi, kas pēc iespējas tiek savākti atsevišķi.

Foto: Mārtiņš Stepanovics
Eglīti nekādā gadījumā nevajadzētu mest iekšā konteinerā,

jo tādā gadījumā konteiners īsā laikā būs piepildīts un nebūs vietas sadzīves atkritumiem, kas tiks nomesti pie konteinera un veidosies apkārtējās vides piesārņojums.

Kopumā vērojams, ka pēdējo gadu laikā cilvēki rīkojas atbildīgāk un biežāk novieto eglītes blakus konteineriem, nevis met tajos iekšā.

Pēc svētkiem eglītes var atkārtoti izmantot un piešķirt tām otru dzīvi, piemēram, šādos veidos:

• Saglabāt līdz Jāņiem un sadedzināt ugunskurā. Izvēloties sadedzināšanu, ļoti svarīgi ir ievērot drošības prasības, jo eglītes smalkie zari var strauji uzliesmot;

Foto: Mārtiņš Stepanovics

• Ja eglītei vēl nav nobirušas skujas, tā ir bez sveču sveķiem, parafīna un ir saglabājusies svaiga, tā var kalpot kā barība dzīvniekiem, piemēram, kazām;

Sasmalcinātas eglītes var izmantot kā mulču dārza darbos u.c. veidos.

Arī citās Eiropas valstīs eglīšu savākšana notiek līdzīgi kā Latvijā – kopā ar lielgabarīta vai zaļajiem atkritumiem, atsevišķi piesakot to izvešanu.

Tāpat eglītes bez maksas vai par simbolisku samaksu savāc dažādi uzņēmumi, kas ražo augsnes bagātināšanas materiālus, vai nevalstiskās organizācijas.

Vienlaikus ir arī valstis, kur ir noteikts, ka eglīšu pārdošanās vietās pēc svētkiem ir jānodrošina to pieņemšana no cilvēkiem bez maksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu