Tā savāc sašķiroto atkritumu konteinerus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kā notiek iedzīvotāju sašķiroto atkritumu savākšana? Par šo jautājumu interesējas TVNET lasītājas Ilze un Zane, kuras plāno sākt šķirot atkritumus. TVNET noskaidroja, ka AS «Latvijas Zaļais punkts" šķiroto atkritumu konteineri, kuru saturs tiek nogādāts pārstrādei, tiek tukšoti atsevišķi no sadzīves atkritumu konteineriem.

Meitenes rakstīja: "Esam divas studentes, kuras pagājušajā rudenī sāka mācības Rīgā. Īrējam dzīvokli mikrorajonā, kur netālu no mūsu dzīvesvietas pamanījām zaļos un dzeltenos atkritumu šķirošanas konteinerus.

Tā kā cenšamies dzīvot pēc iespējas zaļāk, nolēmām, ka arī mēs varētu sākt šķirot atkritumus, no sadzīves «miskastes» nodalot kartonu un stiklu.

Bet pagaidām vēl nešķirojam, jo kaut kur dzirdējām, ka iedzīvotājiem nav vērts šķirot, jo vēlāk atbrauc viena atkritumu mašīna un visu konteineru sastāvu sagāž kopā, un pēc tam aizved uz vienu izgāztuvi. Vai tā ir taisnība?

Varbūt varat pastāstīt, kā notiek iedzīvotāju sašķiroto atkritumu savākšana?"

Foto: Publicitātes

Savukārt AS «Latvijas Zaļais punkts» TVNET noskaidroja, ka šķiroto atkritumu konteineri, kuru saturs tiek nogādāts pārstrādei, tiek tukšoti atsevišķi no sadzīves atkritumu konteineriem. Par atkritumu noglabāšanu poligonā ir jāmaksā, un

neviens nav ieinteresēts kvalitatīvi sašķiroto materiālu sabērt vienā mašīnā ar atkritumiem un pēc tam par samaksu noglabāt poligonā.

Stiklu un vieglo iepakojumu (kartonu, plastmasu) vienā mašīnā kopā nedrīkst vākt, jo stikla lauskas var iedurties kartonā un plastmasā. Pēc tam tos nošķirot nav iespējams. Tāpēc sadzīves atkritumu, vieglā iepakojuma (plastmasas un kartona) un stikla konteineri tiek tukšoti atsevišķi.

Vienlaikus ekonomiski un arī ekoloģiski izdevīgāk ir kartona un plastmasas iepakojumu savākt vienā reizē un vienā mašīnā, pēc tam uz šķirošanas līnijām šos materiālus sašķirojot pa veidiem.

Foto: Publicitātes

Tāpat jāņem vērā, ka, piemēram, zvanveida šķirošanas konteineru iztukšošanai nepieciešama speciāla mašīna un tehnika, jo to nevar paveikt ar «parasto» atkritumu izvešanas auto.

Dažreiz šķiroto atkritumu un nešķiroto atkritumu savākšanas mašīnas ir ļoti līdzīgas, un tāpēc arī varētu šķist, ka viss tiek izbērts vienā un tajā pašā mašīnā.

Tikai gadījumos, ja izlietotajam iepakojumam paredzētajos konteineros ir liels nešķiroto sadzīves atkritumu piejaukums, to saturs var tikt savākts vienā mašīnā. Šādos gadījumos nelīdz pat šķirošanas līnija un viss konteinera saturs diemžēl nonāk poligonā. Tas ir tāpēc, ka uz šķirošanas līnijām pamatā tiek izmantots cilvēku roku darbs un nav atļauts pāršķirot sadzīves atkritumus.

Ja cilvēkam liekas, ka viņa piemājas šķiroto atkritumu konteineru saturs tiek sabērts kopā ar sadzīves atkritumiem, uzņēmums aicina sazināties ar savu atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu, lai informētu par konkrēto gadījumu un noskaidrotu, kādi tam bijuši iemesli.

Video ieskats, kā SIA «Eco Baltia Vide» veic zvanveida šķirošanas konteineru tukšošanu:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu