Ko darīt ar izdzertām stikla pudelēm?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kur likt izdzertās alus pudeles un vai tās līdz ar citiem stikla izstrādājumiem drīkst mest stiklam paredzētajos konteineros? Par to interesējas kāds portāla TVNET lasītājs. Noskaidrojām, ka ir dažādi konteineri - ir tādi, kuros drīkst mest visu krāsu stiklus, kā arī tādi konteineri, kuri paredzēti tikai konkrētu krāsu stiklam.

TVNET lasītājs Aivars rakstīja: «Būtu ļoti noderīgi, ja ar TVNET starpniecību varētu uzzināt, vai stiklam paredzētajos konteineros drīkst mest tikai caurspīdīgo stiklu, vai arī dzeltenīgo, brūno, zaļgano?

Pagājušajā nedēļā man mājās bija ballīte, pēc kuras palika daudz brūno alus pudeļu. Gribēju tās visas samest speciālajos zvanveida konteineros, kas paredzēti tieši stiklam, bet kāds mans draugs sacīja, ka tā nedrīkst darīt.

Draugs bija kaut kur dzirdējis, ka «zvanos» drīkst mest tikai caurspīdīgās pudeles. Kuram no mums ir taisnība? Vai stikla krāsai ir nozīme?

Un varbūt pie reizes varat pastāstīt, kāda veida stiklus konteineros drīkst mest? Vai vecie siltumnīcas logi der?

Līdz šim savas alus pudeles un cita veida stiklu metu konteinerā, neuztraucoties, ka vairums pudeļu saplīst, bet draugs uzstāja, ka jāmet uzmanīgāk, lai pudeles nesaplīst. Vai tas nekas, ja stikli saplīst, metot konteinerā?

Un pēdējais jautājums - vai varat ieteikt kādu lietderīgu veidu, kur likt pudeļu korķīšus?»

Foto: Publicitātes

AS «Latvijas Zaļais punkts», iepazīstoties ar lasītāja aprakstīto situāciju un jautājumiem, skaidroja, ka

stikla šķirošanas konteineros drīkst mest jebkuras krāsas, formas un tilpuma stikla pudeles un burkas.

Ir dažas šķirošanas vietas, kur pieejami atsevišķi konteineri krāsainajam (zaļš, zils un brūns) un caurspīdīgajam stiklam, un tādos gadījumos cilvēki aicināti stiklu šķirot pēc krāsas pa frakcijām.

«Arī šķirošanas laukumos var būt novietoti šķirošanas konteineri krāsainajam un caurspīdīgajam stiklam, bet pirms došanās uz šķirošanas laukumu aicinām iepriekš to noskaidrot.»

Foto: Publicitātes

Noteikti jāatceras, ka stikla šķirošanas konteineros drīkst mest tikai visu veidu un krāsu stikla pudeles un burciņas jeb stikla iepakojumu.

Konteineros nedrīkst mest logu stiklu, automašīnu logu stiklu, spoguļus, vāzes, krūzes, glāzes, porcelāna traukus, keramikas u.c. līdzīgus izstrādājumus,

jo tiem ir cits ķīmiskais sastāvs un atšķirīga pārstrādes tehnoloģija.

Iemetot šos izstrādājumus pie stikla pudelēm un burciņām, var tikt sabojāts viss konteinera sastāvs un iepakojuma stikls vairs nebūs derīgs pārstrādei.

Par to, ka stikla pudele vai burciņa saplīst, noteikti nevajadzētu uztraukties. Tieši otrādi – jācenšas konteinerā mest tā, lai iepakojums sašķīstu un tādējādi konteinerā ietilptu vairāk pudeļu. Tas arī palīdz samazināt konteineru demolēšanas risku.

Vienlaikus brūnās alus pudeles vislietderīgāk būtu nodot speciālās pieņemšanas vietās – veikalos un taras punktos, jo tās tiek izmantotas atkārtotai alus pildīšanai.

Pudelēm un burkām nav jānoņem etiķetes, jo tās nomazgās pārstrādes procesā.

Ja iespējams, pirms izmešanas konteinerā var pudelēm un burciņām noņemt metāla detaļas (korķīšus, vāciņus), bet arī metāla piejaukumi ar īpašiem magnētiem tiek atdalīti pārstrādes procesā. Metāla korķīšus un vāciņus var atsevišķi šķirot šķirošanas laukumos pie metāla vai sašķirot vieglā iepakojuma (kartons vai plastmasa) konteineros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu