Kā tikt pie šķirošanas konteinera pie savas mājas?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Iedzīvotāji, kuri nešķiro atkritumus, kā argumentu lielākoties min to, ka tuvumā nav šķirošanas konteineru. Tomēr tikai retais zina: lai šķirošanas konteiners tiktu novietots pie tavas daudzdzīvokļu mājas, bieži pietiek ar zvanu vai vēstuli mājas apsaimniekotājam. Šoreiz kopā ar Latvijas Zaļā punkta direktoru Kasparu Zakuli skaidrojām, kur jāvēršas un kas jādara, lai tavas mājas tuvumā tiktu novietoti šķirošanas konteineri.

Kam ir jānodrošina šķirošanas infrastruktūra?

Šķirošanas infrastruktūras izveide ir pašvaldības, namu apsaimniekotāja un atkritumu apsaimniekotāja kopdarbs. Pašvaldībām likumā ir noteikts pienākums organizēt atkritumu apsaimniekošanu savā novadā, un attiecīgi tās ir atbildīgas arī par šķirošanai labvēlīgas vides nodrošināšanu, piemēram, vietām, kur ierīkot šķirošanas laukumus, utt. Namu apsaimniekotāji savukārt gādā par vietām šķirošanas konteineru izvietošanai pie daudzdzīvokļu mājām. Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi tikmēr nodrošina šķirošanas konteineru apsaimniekošanu – izvietošanu un tukšošanu. Tā kā publiskie šķirošanas konteineri Latvijā vairumā gadījumu tiek izvietoti un tukšoti bez maksas, tad,

šķirojot atkritumus, mājas iedzīvotāji var samazināt savas izmaksas par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

Dažādu novadu pieredze šķirošanas infrastruktūras nodrošināšanā atšķiras, piemēram, Piejūras reģionā šķirošanas konteinerus nodrošina un izvieto pašvaldību uzņēmums «Piejūra», bet to iztukšošanu veic atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums. Tikmēr, piemēram, Mārupes novadā noteikts, ka atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumam ir jānodrošina un jāapkalpo ne vien publiskās šķirošanas vietas, bet arī jāsavāc šķirotie atkritumi no privātmājām speciālos maisos. Tā kā Latvijā darbojas dažādi atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi un arī pašvaldību saistošie noteikumi atkritumu apsaimniekošanai atšķiras, tad atšķirīgas ir arī prasības, kādus atkritumus var šķirot un kādos konteineros. Atšķiras arī paši konteineri – gan pēc formas, gan krāsām.

Foto: Publicitātes

Pie kā vērsties, lai dzīvesvietas tuvumā tiktu novietoti šķirošanas konteineri?

Daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem vispirms jāvēršas pie sava nama apsaimniekotāja, kurš jau tālāk vienojas ar atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu par mājai piemērotākajiem risinājumiem atkritumu šķirošanai.

Ja mājas apsaimniekošanu iedzīvotāji veic paši, tad šķirošanas konteineri mājas vecākajam jāpieprasa izvēlētajam atkritumu apsaimniekotājam.

Visbiežāk komunikācijā ar namu apsaimniekošanas un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem pietiek ar zvanu vai saziņu e-pastos,

bet var tikt prasīts arī iesniegums, kuru parakstījis nama apsaimniekotājs, mājas vecākais vai vairāki mājas iedzīvotāji, apliecinot, ka šķirošanas konteiners tiks izmantots tam paredzētajiem mērķiem un mājas iedzīvotāji ir ieinteresēti atkritumu šķirošanā.

Kādos gadījumos šķirošanas konteineru izvietošanu var atteikt?

Divi galvenie priekšnosacījumi atkritumu šķirošanas konteineru iegūšanai ir:

  • Nama iemītnieki šķirošanas konteinerus lieto aktīvi;

  • šķirošanas konteineri tiek lietoti tieši atkritumu šķirošanas, nevis sadzīves atkritumu izmešanas mērķim, un tajos atrodamais materiāls ir bez sadzīves atkritumu piemaisījumiem.

Var būt gadījumi, kad sākumā izvieto viena veida šķirošanas konteineru, piemēram, tikai stiklam, lai redzētu, cik veiksmīgi, apzinīgi un aktīvi iedzīvotāji šķiro.

Ja atsaucība ir zema un šķirošanas konteinerā tiek izmesti sadzīves atkritumi, uzņēmums var lemt par konteinera noņemšanu,

jo tas nesasniedz mērķi – atkritumu šķirošanu.

Tāpat šķirošanas konteineru izvietošana var tikt atteikta gadījumos, ja iepriekš tas jau ticis nodrošināts, bet tajā mesti sadzīves atkritumi vai iedzīvotāju blīvums konkrētajā vietā ir pārāk zems un šķirošanas konteinera apsaimniekošanas izmaksas pārsniedz ieguvumus arī no vides aizsardzības viedokļa.

Vēl viens iemesls varētu būt, ka tuvumā jau ir šķirošanas konteineri un nav ne ekoloģiski, ne ekonomiski pamatoti turpat blakus izvietot vēl atsevišķus šķirošanas konteinerus, bet lietderīgāk ir izmantot jau tuvumā esošos.

Ko darīt, ja nama apsaimniekotājs nereaģē?

Gadījumos, ja ar nama apsaimniekotāju vai atkritumu izvešanas uzņēmumu neizdodas vienoties par šķirošanas konteineru izvietošanu, var vērsties savā pašvaldībā, aicinot nodrošināt iedzīvotājiem pieejamu šķirošanas infrastruktūru.

Kā tas notiek praksē?

Andris Karlsons, SIA «EKO Kurzeme» direktors, stāsta, ka Liepājā visbiežāk ar lūgumu par šķirošanas konteineru izvietošanu vēršas namu apsaimniekotāji un vidēji mēnesī tiek saņemti divi šādi lūgumi. Kopā ar mājas apsaimniekotāju tiek izrunāts, kādi konteineri, kādiem materiāliem nepieciešami un vai vispār pagalmā ir vieta, kur tos novietot.

«EKO Kurzeme» uz konteineriem nodrošina uzlīmes ar norādēm par šķirojamiem materiāliem, tiek rīkotas izglītojošas akcijas un izvietoti plakāti. Arī namu apsaimniekotājam tiek sniegta informācija, ko drīkst un ko nedrīkst mest konteineros, lai tas varētu papildus informēt iedzīvotājus. Diemžēl arī «EKO Kurzeme» pieredze liecina, ka nereti šķirošanas konteineri tiek izmantoti sadzīves atkritumu izmešanai, un tādos gadījumos uzņēmums ir spiests tos noņemt.

Ja pēc laika iedzīvotāji ir kļuvuši apzinīgāki un ir gatavi atkal šķirot, šķirošanas konteineri tiek novietoti atkārtoti.

Kopumā pēc iedzīvotāju un namu apsaimniekotāju iniciatīvas pērn Liepājā šķirošanas konteineri tika izvietoti vēl pie 30 daudzdzīvokļu mājām.

Ko darīt privātmāju iedzīvotājiem?

Ir pašvaldības, kas jau iepirkumā par atkritumu apsaimniekošanu iekļauj prasību par šķiroto atkritumu savākšanu arī no privātmājām. Piemēram, Mārupē privātmāju iedzīvotāji šķiro speciālās somās, kas saskaņā ar grafiku pēc pieprasījuma tiek iztukšotas. Tāpat ir arī atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi, kuri nodrošina šķirošanas konteinerus privātmājām savā darbības teritorijā, piemēram, «Eco Baltia Vide» u.c.

Iedzīvotāji var izmantot speciālos šķirošanas laukumus, kuros var nodot ne tikai dažāda veida iepakojumu, bet arī nolietotās elektropreces, baterijas, akumulatorus un citas otrreizējās izejvielas.

Šķirošanas vietu adreses

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu