Baterijas norīšanas sekas var būt nāvējošas!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Baterijas ir praktiskas un noderīgas, taču satur videi un cilvēku veselībai bīstamas vielas, tāpēc tās ir atbilstoši jāuzglabā, jāsargā no bērniem, un pēc izlietošanas tās nedrīkst izmest kopā ar sadzīves atkritumiem. Jāatceras, ka bateriju norīšanas sekas var būt nāvējošas!

Saskaņā ar Latvijas vides aizsardzības fonda informāciju, 2013.gadā Latvijas tirgū tika novietotas 312,3 tonnas bateriju. Kaut arī baterijas var nodot veikalos, degvielas uzpildes stacijās, skolās, kā arī šķirošanas laukumos, 2013.gadā no kopējā tirgū novietotā bateriju apjoma tika reģenerētas tikai 58,6 tonnas jeb 18,7%.

Baterijas ir praktiskas un noderīgas, taču satur videi un cilvēku veselībai bīstamas vielas, tāpēc tās ir atbilstoši jāuzglabā, jāsargā no bērniem, un

pēc izlietošanas baterijas nedrīkst izmest kopā ar sadzīves atkritumiem.

Viena zemē nomesta pirkstiņbaterija rada augsnes piesārņojumu kvadrātmetra platībā, kas saglabājas gandrīz gadsimtu.

Baterijas satur videi un cilvēka veselībai kaitīgas vielas: mangāna dioksīdu, cinku, kadmiju, svinu, dzīvsudrabu, niķeli (Ni), alvu (Sn), antimonu (Sb), bismutu (Bi), kobaltu (Co), arsēnu (As), selēnu (Se), varu (Cu), hromu (Cr), kā arī dažādas skābes un sārmus.

Rada lielu piesārņojumu

Sliktākā vieta, kur varētu nonākt izlietotas baterijas, ir ūdens, jo tā iedarbībā baterijas korpuss neilgā laikā sarūsē, čaulītes atveras un kaitīgās vielas nonāk augsnē un vidē, ūdeņos, tālāk tās uzņem augi, dzīvnieki un barības ķēdes augšgalā esošais cilvēks. Tālāk ar lietus ūdeni tās var nonākt avotos, piesārņojot dzeramo ūdeni, saindējot tuvumā augošos augus un apdraudot cilvēka veselību.

Saindēšanās ar smagajiem metāliem parasti nenotiek vienā dienā.

Taču, šiem metāliem un to savienojumiem nokļūstot vidē, tie pamazām var uzkrāties arī cilvēka organismā, izraisot nopietnas saslimšanas, ļaundabīgos audzējus ieskaitot.

No 1 tonnas pārstrādātu bateriju var atgūt 270 kg mangāna dioksīda, 210 kg dzelzs, 160 kg cinka, 60 kg grafīta.

Izraisa veselības problēmas

Pēc statistikas datiem katru gadu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) nonāk aptuveni 70 bērni ar svešķermeņiem gremošanas traktā. No visiem gadījumiem, kad bērns ir norijis kādu svešķermeni, 2% ir baterijas.

Bateriju norīšanas sekas var būt nāvējošas!

Nonākot organismā, baterijas ātri sadalās un jau divu stundu laikā spēj radīt neatgriezeniskus orgānu bojājumus ne tikai gremošanas sistēmā, bet arī trahejā, elpošanas ceļos un centrālajā asinsritē, turklāt, ja bojājums skar arī citas sistēmas, letāli ir 80-90% gadījumu.

Baterijās esošās ļoti aktīvās ķīmiskās vielas burtiski izdedzina audus, radot gļotādas tūsku un ļoti sarežģītus orgānu bojājumus.

Aicina šķirot baterijas

Lai motivētu uzņēmumu darbiniekus atsevišķi šķirot izlietotās baterijas, no 9.februāra līdz 30.novembrim norisināsies akcija, kuras laikā uzņēmumi, šķirojot baterijas, sacentīsies par vērtīgām balvām.

Uzņēmumi, kuri no 9.februāra līdz 20.februārim SIA «Officeday Latvia» pieteiksies bateriju šķirošanai un pasūtīs īpašo spainīti, piedalīsies izlozē par ielūgumu 10 personām uz mūzikas festivālu «Laba Daba». Savukārt līdz 30.novembrim starp visiem uzņēmumiem, kas šķiros baterijas birojā un būs nodevuši vismaz vienu piepildītu bateriju spainīti, tiks izlozēts viens, kura kolektīvs saņems dāvanu karti kopīgai aktīvajai atpūtai atpūtas parkā «Rāmkalni».

Tāpat visi uzņēmumi, kas piedalīsies akcijā, apmaiņā pret piepildītu bateriju spainīti saņems punktus, ko varēs apmainīt pret balvām no SIA «Officeday Latvia» un AS «Latvijas Zaļais punkts».

20150210_114957_3033.jpg

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu