Zemnieku saimniecībās joprojām lielos daudzumos tiek dedzinātas plēves un agroplēves

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Lielos daudzumos Latvijā joprojām tiek dedzinātas plēves, agroplēves, polipropilēna maisi un plastmasas kannas, tā kaitējot videi un cilvēku veselībai, kā arī nodarot kaitējumu apkārtējai videi, norāda otrreizējo izejvielu pārstrādātāja SIA «Eko reverss» direktore Kristīna Tamuža.

Tādēļ SIA «Eko reverss» aicina zemnieku saimniecības visā Latvijā pieteikties nevajadzīgo agroplēvju, polipropilēna maisu («Big bagus») un plastmasas kanniņu bezmaksas savākšanai.

«Lai arī atsaucība no zemnieku saimniecībām līdz šim ir bijusi liela un kopumā pēdējo divu gadu laikā esam savākuši aptuveni 10 000 kubikmetru ar izlietoto materiālu, joprojām ļoti liels agroplēvju un polipropilēna maisu daudzums tiek vienkārši sadedzināts,» norāda Tamuža.

«Cilvēkiem ir jāsaprot, ka, dedzinot šāda veida materiālus vai jebkuru citu plastmasas izstrādājumu, gaisā izdalās ļoti kaitīgas vielas, kas negatīvi ietekmē gan cilvēku veselību, gan apkārtējo vidi. Piemēram, viena no vielām, kas izdalās, dedzinot šos materiālus, ir kancerogēnie dioksīni, kas, uzkrājoties cilvēka organismā, var izraisīt vēzi,» stāsta Tamuža.

Viņa atgādina, ka zemnieku saimniecības pēc materiālu nodošanas saņem apliecinājumu par iepakojuma nodošanu otrreizējai pārstrādei, kas kalpos kā apstiprinājums Valsts vides dienestam, ka iepakojums nav sadedzināts vai aprakts zemē, bet ir apsaimniekots atbilstoši vides aizsardzības un atkritumu apsaimniekošanas prasībām.

Lai uzņēmums «Eko reverss» varētu nodrošināt bezmaksas materiālu savākšanu, zemnieku saimniecības var zvanīt pa tālruni +371 26183666 vai rakstīt e-pastu uz «janis.adams@ekoreverss.lv».

Savukārt, lai atvieglotu darbu materiālu savācējiem, «Eko reverss» atgādina, ka no nevajadzīgajām plēvēm un polipropilēna maisiem ir jāatdala tīkli un auklas, kā arī savācamais materiāls ir jānovieto vienkopus vietā, kur var piebraukt specializētā tehnika un uzkraut to ar manipulatora kausu.

Savācamos materiālus nedrīkst atstāt, piemēram, lauka vidū, lai, braucot tiem pakaļ, automašīna neiestigtu, kā arī materiālus nedrīkst novietot zem kokiem, nojumēs, pie elektrolīniju vadiem, jo tādā gadījumā iekraušana nebūs iespējama.

«Eko reversa» no zemnieku saimniecībām savāktais un pēc tam sašķirotais materiāls tiek vests pārstrādei uz «Eco Baltia grupas» polimēru materiālu pārstrādes uzņēmumu SIA «Nordic Plast» Olainē.

No polipropilēna maisiem iegūst augstas kvalitātes PP granulas, bet, pārstrādājot cieto plastmasu (kannas un pudeles), iegūst HDPE ekstrūzijas granulas. Pēc tam no granulām tiek ražoti dažādi rūpnieciskie izstrādājumi, piemēram, caurules, rūpnieciskā tara, atkritumu konteineri, tvertnes, plēves, atkritumu maisi. Gandrīz visu saražoto produkciju «Nordic Plast» eksportē, pārsvarā uz Eiropas Savienības valstīm.

Kā ziņots, attīstot un paplašinot uzņēmuma darbību, «Eko reverss» šogad pārcelsies uz jaunu, modernu ražotni, kas ļaus palielināt otrreizējo izejvielu šķirošanas iespējas un ražošanas jaudas.

Kā liecina «Firmas.lv» informācija, otrreizējo izejvielu pārstrādes uzņēmums «Eko Reverss» reģistrēts 2001.gadā un pieder AS «Latvijas Zaļais punkts». Uzņēmuma pamatkapitāls ir 85 372 eiro.

2013.gadā uzņēmums strādājis ar 5 623 557 eiro apgrozījumu un 730 952 eiro peļņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu