Trešdaļa utilizācijai nodoto datormonitoru ir darba kārtībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Vairāk nekā viena trešdaļa no Latvijā utilizācijai nodotajiem datormonitoriem joprojām ir darba kārtībā, informē elektrotehnikas utilizācijas organizācijas «Elektro Punkts» pārstāvji.

Kā stāsta «Elektro Punkts» menedžere Silga Iubule, cilvēki un uzņēmumi Latvijā visbiežāk utilizē 17 collu monitorus un tie sastāda lielāko daļu no utilizētajiem monitoriem. Gandrīz trešdaļu veido 15 collu monitori, sestdaļa ir 19 collu monitori, bet 20 un 22 collu monitoru esot salīdzinoši mazāk.

Uzņēmums diagnosticēšanas rezultātā noskaidrojis, ka visbiežākais monitoru nestrādāšanas iemesls ir bojāti kondensatori, kam seko bojātas LED lampas un bojāts video procesors.

«Visvairāk mūs pārsteidza, ka trešdaļa no utilizētajiem monitoriem joprojām ir darba kārtībā,» norāda Iubule. «Tie visbiežāk bija mazo izmēru monitori, kuru vietā uzņēmumi visdrīzāk ir iegādājušies lielākus, modernākus un redzi mazāk bojājošus monitorus.»

Iubule atgādina, ka gan Latvijas likumdošana, gan arī Eiropas Savienības direktīva «Par elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumiem» nosaka, ka visiem monitoriem, tāpat kā citām nolietotām elektroiekārtām, ir jābūt utilizētiem speciālā kārtībā, tos nevar vienkārši izmest atkritumos, bet gan jānodod speciālām organizācijām, kuras nodarbojas ar videi kaitīgu preču atkritumu apsaimniekošanu.

«Elektro Punkts» ir Latvijas uzņēmēju dibināta organizācija, kas nodarbojas ar nolietotu elektrisko un elektronisko iekārtu apsaimniekošanu, specializējoties uz nolietotu datoru, to daļu un biroja tehnikas utilizēšanu. «Elektro Punkts» pieņem utilizācijai LCD monitorus, datorus un to daļas, tostarp plates, peles, atmiņas kartes, kā arī mobilos telefonus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu