Rotaļlietu stāsts jeb Bīstamās spēles (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tas nav kārtējā Latīņamerikas seriāla nosaukums un ne pavisam arī ne animācijas filmas apraksts. Šoreiz tas ir stāsts par rotaļlietām veikalu plauktos, kuras vilina gan lielus, gan mazus.

Pagājis dāvanu pirkšanas drudzis, kad lieli un mazi drūzmējās pie krāsainu rotaļlietu plauktiem, lai iegādātos lielākas vai mazākas dāvanas saviem mīļajiem...Tagad lielveikalos sācies cits iepirkšanās trakums – izpārdošana. Lielākas un mazākas mantiņas var nopirkt pat pa septiņdesmit santīmiem! No paziņām biju dzirdējusi, ka veikalā nopirktajam zaķim zinātkārais trīsgadnieks izknibinājis acis pusstundas laikā, bet vēdera šuves mazās rociņas izārdījušas jau dāvanas pasniegšanas vakarā. Neesmu vairs tai vecumā, kad ar lellēm un citām mantiņām spēlējas, neesmu vēl mamma, bet arī man sekcijas plauktos gulst šādas mīļmantiņas. Un tā nu viņas krājas plauktā, lai šad tad paņemtu plaukstās un ar smaidu sejā atcerētos dāvinātāju. Bet šoreiz radās nepārvarama vēlme tomēr uzzināt, kas īsti lācītim vēderā. Viens rāviens, un uz galda ne lācīša, bet rotaļu delfīniņa saturs – balts vatei līdzīgs pikucis...Nekā interesanta. Atlika vien sastūķēt visu atpakaļ un lieliem dūrieniem sadiegt uzšķērsto vēderu.

Tomēr mans mērķis nav klāstīt par savu agresiju pret dāvinātajām mantām, arī rotaļlietu restaurācija nav šā raksta mērķis. Vienkārši dažas lietas, kas jāzina, lai rotaļlietas attīstītu jūsu mazuļa intelektuālās spējas, nevis alerģiskas reakcijas un saslimšanas.

Rada alerģijas un izraisa bīstamas saslimšanas

Jau deviņdesmito gadu beigās radās aizdomas, ka ftalāti nonāk bērnu organismā, tiem košļājot ftalātus saturošas rotaļlietas. Pie šāda secinājumu nonāca arī Eiropas Komisijas Zinātnes komiteja. Tas bija spēcīgs arguments, lai 1999. gadā tiktu pieņemts pagaidu aizliegums ftalātu lietošanai rotaļlietās, kas domātas bērniem līdz trīs gadu vecumam.

Ftalāti ir ķīmiski savienojumi, kas tiek plaši izmantoti patēriņa preču un citu preču ražošanā: apģērbā, PVC celtniecības materiālos, medicīnas iekārtās, kosmētikā, rotaļlietās, bērnu kopšanas precēs, pārtikas iepakojumā. Rotaļlietās tos izmanto, lai mīkstinātu PVC saturošās rotaļlietu detaļas. Tiek uzskatīts, ka ftalāti ir kaitīgi veselībai, radot traucējumus reproduktīvajai sistēmai un palielinot risku saslimt ar alerģijām, astmu un vēzi.

2005. gada 5. jūlijā Eiropas Parlaments ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņēma lēmumu aizliegt trīs bīstamu ftalātu – dietilheksilftalāta (DEHP), dibutilftalāta (DBP), benzilbutilftalāta (BBP) – lietošanu bērnu rotaļlietās bez vecuma ierobežojuma. Tika nolemts ierobežot arī diizonilftalāta (DINP), diizodecilftalāta (DIDP) un dinoktilftalāta (DNOP) lietošanu.

Tagad Parlamentam un Padomei ir izdevies panākt vienošanos par ftalātu aizliegumu, un mūsu bērni būs pasargāti no vēl vienas bīstamās ķīmiskās vielas. Turpmāk trīs ftalātus – DEHP, DBP un BBP – nedrīkstēs izmantot, ja to koncentrācija rotaļlietās vai bērnu aprūpei paredzētās preces plastiskajā daļā (PVC) pārsniegs 0,1%. Līdz 1999. gadam bērnu preču sastāvā nereti bija līdz pat 30% ftalātu. Pārējie trīs ftalāti – DINP, DIDP un DNOP – ir aizliegti bērnu precēs, «kuras bērns var ielikt mutē, kaut arī tās nav paredzētas šim nolūkam». Līdz šim aizliegums attiecās uz precēm, kas domātas bērniem, kas jaunāki par trim gadiem. Tagad tas attieksies uz visām bērnu precēm neatkarīgi no vecuma grupas. Ftalātus vēl joprojām izmanto citās plaša patēriņa precēs, piemēram, kosmētikā un pārtikas iepakojumā.

AIZLIEDZAMIE FTALĀTI:

DEHP (dietilheksilftalāts) DBP (dibutilftalāts) BBP (benzilbutilftalāts) DINP (diizonilftalāts) DIDP (diizodecilftalāts) DNOP (dinoktilftalāts).

Bīstamās pīlītes un teletūbiji ar fenolu

Eiropas komiteju lēmumi darbojas tikai Eiropas Savienībā, bet pie mums nokļūst ļoti daudz rotaļlietu no citām pasaules valstīm, pārsvarā no Ķīnas un citām austrumu valstīm, kas izceļas ar plašu masveida produkciju, zemām cenām un apšaubāmiem kvalitātes rādītājiem. Šajās valstīs ir lēts darbaspēks, lētas izejvielas un diemžēl arī zems darba drošības līmenis. Darbinieki, strādājot ar veselībai kaitīgajām līmēm, neizmanto respiratorus, darba apģērbus, bet tas var izraisīt smagas saslimšanas. Šādos gadījumos turīgie investori galvu lieki nelauza – aizklapē rūpnīcu ciet, lai tajā pašā laikā citā valsts nomalē atvērtu jaunu.

Krāsainas gumijas pīlītes, zivtiņas un cūciņas... Jūlijā un augustā šīs rotaļlietas nodarbināja ne tikai mazuļu prātus, bet arī Valsts sanitārās inspekcijas darbiniekus Sanktpēterburgā. Speciālistu grupa centās noteikt potenciālo bīstamību rotaļlietām, kas paredzētas līdz trīs gadus veciem mazuļiem. Izpēti uzsāka pēc tam, kad no Sahalīnas un citiem Krievijas reģioniem tika saņemta informācija, ka pārbaudes reidu laikā veikalos atklātas Ķīnā ražotas rotaļlietas no polihlorīdvinila-plastinola; ir aizdomas, ka tās var kaitēt mazuļu veselībai. Pārbaudīja aptuveni 200 Sanktpēterburgas specializēto bērnu veikalu preču klāstu. Laboratoriskie mērījumi parādīja, ka septiņi no 100 paraugiem neatbilst sanitāri ķīmiskajiem rādītājiem, jo tajos tika konstatēts fenola daudzums, kas 3-8 reizes pārsniedz pieļaujamo normu. Viena parauga bioloģiskā testēšana savukārt pierādīja, ka šis izstrādājums ir īpaši toksisks, bet piecas skanošās mantiņas pārsniedza pieļaujamā skaļuma normu par 10-30 decibeliem, kas norāda tikai uz to, ka skaņas, kam vajadzētu mazuli nomierināt un ieinteresēt, radīs gluži pretēju efektu – negatīvi ietekmēs bērna nervu sistēmu, izjaucot miega režīmu un radot trauksmes sajūtu mazajam. Savukārt Ulanudes pilsētā nopērkamo mantiņu mērījumu rezultāti un vēl četru pilsētu veikalos nopērkamie teletūbiji satur tādus indīgus savienojumus kā fenols, metilspirts un formaldehīdi. Burtajā pārbaudītās spēļmantiņas satur gandrīz 100 reizes vairāk fenola virs pieļaujamās normas, bet atsevišķās mantās pieļaujamās normas koncentrācija pārsniedza 300 reizes.

Un tagad Latvijas bēdīgā statistika

Veikalos Latvijā tika izpētītas 853 rotaļlietas un to marķējumi. Konstatēts, ka:

daļa tirdzniecībā esošo rotaļlietu neatbilst Eiropas Savienības rotaļlietu drošuma standartam; 65,5% mīksto rotaļlietu bija nepamatoti vai nepareizi noteikts vecuma ierobežojums; 17,6% rotaļlietu nebija norādīts brīdinājuma teksts par vecuma ierobežojumu valsts valodā; 24,3% rotaļlietu nebija norādīts konkrētais apdraudējums vai risks, kura dēļ noteikts vecuma ierobežojums; 46% rotaļlietu trūka vai arī bija nepareizs obligātais «CE» marķējums, kurš apliecina atbilstību Eiropā noteiktajām prasībām.

Audz vesels, mazais! Pārskatiet savu bērnu rotaļlietu krājumus un izvērtējiet, vai tur nav kas tāds, kas atbilst iepriekš minētajam un no kā vajadzētu ar steigu atbrīvoties. Ļoti iespējams, ka jums pašiem būs daudz grūtāk šķirties no lielā zaļā zaķa vai sunīša ar baterijām, kas taisa salto, nekā mazulim. Bieži vien tas, kas patīk jums, bērnam ir pilnīgi vienaldzīgs. Ir labi saprotams, ka dzīves steigā atliek aizvien mazāk laika bērniem, taču nemēģiniet tīrīt savu sirdsapziņu, pērkot lielu daudzumu mantu. Labāk iegādājieties koka kluču komplektu vai, atceroties savu bērnību, izveidojiet lupatu lellīti.

Daži vērtīgi padomi:

pērciet vai izgatavojiet paši koka un auduma rotaļlietas, nevis iegādājieties plastmasas niekus; izvēlieties pazīstamu firmu rotaļlietas, piemēram, «Lego», «Brio AB», «Green Baby», «Rubbermaid», jo šīs firmas pasludinājušas, ka neizmantos PVC rotaļlietu ražošanā; iegādājieties rotaļlietas no pazīstamiem piegādātājiem, neļaujieties tirgus preču zemo cenu kārdinājumam; centieties neiegādāties rotaļlietas, kas ražotas pirms vairāk nekā pieciem gadiem, kad vēl nebija aizliegts Eiropas Savienības valstīs ražot ftalātus saturošas rotaļlietas; varat ielūkoties arī lietotu preču veikalos – bieži vien tur var atrast labas kvalitātes rotaļlietas par zemām cenām.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu