Dabas muzejs atzīmē Vašingtonas konvencijas desmitgadi Latvijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atzīmējot desmit gadus, kopš Latvijas Saeima ir akceptējusi Latvijas pievienošanos Vašingtonas konvencijai jeb CITES, Latvijas Dabas muzejā februārī un maijā notiks vairākas ar Vašingtonas konvenciju saistītas aktivitātes.

Līdz 11. februārim muzejā ir apskatāma izstāde „Svešās zemēs ceļo un domā”. Izstādē ir aplūkojamas eksotiskas fotogrāfa Kaspara Ieviņa svešzemju fotogrāfijas, papildinātas ar muzeja krājuma materiāliem. Izstāde veido stāstu par daudzu ceļotāju iemīļotām tropiskajām valstīm un dabas apdraudētību, kas rodas, nelegāli šaujot dzīvniekus un iznīcinot augus. Izstādes ietvaros muzeja speciālisti piedāvā speciālu programmu par Vašingtonas konvenciju iepriekš pieteiktām skolēnu grupām.

Izstādē pirmo reizi aplūkojama pagājušajā gadā muzeja krājumā nonākusī Ziemeļu pūce (Strix nebulosa). Izstādē aplūkojamā Ziemeļu pūce ir trešais muzejā nonākušais ziemeļu pūces izbāznis un piektais šīs sugas novērojums Latvijā kopš 1873. gada. Šis atradums ir unikāls ar to, ka 2006. gadā Ziemeļu pūce Latvijā novērota pēc gandrīz 100 gadu pārtraukuma. Muzejā tā nonākusi pēc savas bojāejas, saduroties ar autotransportu.

Izstāde pēc tās noslēguma muzejā tiks piedāvāta kā ceļojošā izstāde, lai ikviens interesents visā Latvijā varētu uzzināt par Vašingtonas konvencijas nozīmību un mācītos ceļot, saudzējot dabu.

Maijā, kas muzejā jau tradicionāli ir bioloģiskās daudzveidības mēnesis, skolēnu grupām sakarā ar CITES tiks piedāvāta interaktīva programma „Nepērc viņu dzīvības!”, kas būs par Vašingtonas konvenciju, apdraudētajiem dzīvniekiem un augiem.

Vašingtonas konvencija (CITES)

Vašingtonas konvencija jeb CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) ir starptautiska vienošanās valstu starpā par tirdzniecības ar apdraudētajām dzīvnieku un augu sugām aizliegumu un ierobežošanu . Konvencijas teksts tika saskaņots Vašingtonā 1973. gada 3. martā, un 1975. gada 1. jūlijā tā stājās spēkā. Šobrīd konvenciju ir ratificējušas 169 valstis.

Konvencijas mērķis ir aizsargāt apdraudēto savvaļas dzīvnieku un augu sugas no strauji augošās starptautiskās tirdzniecības. Mūsdienās savvaļas dzīvnieku tirdzniecība un ķeršana ar nolūku turēt tos nebrīvē vai arī izmantot no tiem iegūtos produktus ir viens no būtiskākajiem daudzu dzīvnieku sugu izzušanas cēloņiem.

Katru gadu miljoniem savvaļas dzīvnieku un augu, kā arī to daļas tiek pārdotas starptautiskajā tirgū gan legāli, gan nelegāli. Tirdzniecība notiek ar ziloņkaulu, vaļu gaļu un taukiem, kažokādām, lāču žultspūšļiem, dzīviem papagaiļiem un rāpuļiem, krokodilu ādām, zivīm (gan pārtikai, gan akvāriju vajadzībām), ar izstrādājumiem no koraļļiem, tropu koku koksni, kaktusiem un orhidejām.

Katrā CITES dalībvalstī ir uzraudzības institūcija un zinātniskā institūcija. Uzraudzības institūcija ir atbildīga par atļauju izsniegšanu un pārējo CITES nosacījumos izpildē iesaistīto organizāciju koordinēšanu, zinātniskās institūcijas pienākumos ietilpst sugu noteikšana un zinātnisku atzinumu sniegšana.

Latvijā CITES uzraudzības institūcija ir Dabas aizsardzības pārvalde. Latvijas Dabas muzejs ir viena no CITES zinātniskajām institūcijām Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu