Biškopji domā par Latvijas nākotni

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katru gadu februāra otrā sestdiena Ogres biškopjiem jau kļuvusi par svētku dienu, kad kopā sanāk daudzi aroda brāļi, lai pārrunātu un analizētu aizritējušo gadu un kaltu jaunus plānus. Ogres Biškopības biedrības gada atskaites kopsapulce notika Ogres Profesionālajā vidusskolā.

Ogres Biškopības biedrība dibināta 1994.gada 16.augustā un pašreiz tajā darbojas 217 biedru. Kā stāsta Ogres Biškopības biedrības valdes priekšsēdētāja vietniece Kornēlija Lukševica, organizācija rūpējas par kvalitatīvu inventāru biškopjiem, par jaunākās informācijas apmaiņu starp saimniecībām un iespējām iesaistīties Eiropas projektos.

Ar ko barot bites?

"Biedrības uzdevums ir palīdzēt biškopjiem. Mēs mācām viņus, lai uzlabotu produkcijas kvalitāti," stāsta K.Lukševica. Pašlaik ļoti aktuāli jautājumi ir bišu slimības un to apkarošana, spietošanas novēršana un bišu barošana. Zināms, ka drīz Latvijā vairs nebūs sava cukura, tāpēc biškopji domā par alternatīvām. K.Lukševica atklāj, ka pagaidām ir doma Latvijas cukuru aizvietot ar invertsīrupu, jo importēto cukuru biškopji negrasās izmantot kā barību bitēm, tas var kaitēt medus kvalitātei.

Biškopjiem savs veikals

Kooperatīva "Ogres bite" valdes priekšsēdētāja Marija Urbāne biedrības kopsapulcē biedrus iepazīstināja ar jaunā veikala "Bite", kurš atvērts šajās dienās, darbību. Viņa ar nožēlu akcentēja to, ka gandrīz visi lielo veikalu tīkli Latvijā nepieder mūsu valsts uzņēmumiem, tādēļ jādomā par Latvijas tirgus attīstību. Šajā veikalā visi Biškopības biedrības biedri var iegādāties inventāru, mainīt šūnas un pirkt vasku. "Biškopju darbs ap bitēm vasarās aizņem milzīgu laiku – no gaismas līdz tumsai, tādēļ, ja viņiem sava produkcija ziemā vēl būtu arī pašiem jāiztirgo, brīvā laika nebūtu vispār," stāsta M.Urbāne.

Biškopības veikals piedāvā visdažādāko ziedu medu, dažādus maisījumus, medusmaizi, propolisu (sausais, eļļā u.c.). Pieredzējušais biškopis Andrejs Mizis piedāvā īpašu produkciju – bišu māšu peru pieniņu kapsulās. Turpmāk kooperatīvs "Ogres bite" domā piedāvāt arī dažādas tējas. Kā teic M.Urbāne, pats svarīgākais ir piedāvāt mūsu – Latvijas - produkciju, kas piešķir tai īpašu kvalitāti.

Svarīga kvalitāte un tirgus

Pasākuma gaitā uzstājās arī Latvijas Biškopības biedrības (LBB) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze, kurš iepazīstināja ar jauno Latvijas biškopju kvalitātes sistēmas projektu, kurā brīvprātīgi varēs iesaistīties ikviens biškopis. Valsts plāno pirmos piecus gadus finansiāli atbalstīt tos, kuri piedalīsies tajā. Kā īpašas kvalitātes zīmi biškopji, kuri būs iesaistījušies šajā kvalitātes sistēmā, varēs izmantot "Latvijas zaļo karotīti".

Kā atklāja Kornēlija Lukševica – šīs biedru kopsapulces mērķis ir apspriest medus augstākas kvalitātes ieviešanas attīstību.

Latvijas Biškopības biedrības padomes loceklis un Ogres Biškopības biedrības biedrs Andrejs Mizis stāstīja par mūsdienu laika apstākļiem, kas traucē biškopību, kā lētāk saražot medu un kā radīt labāku medus noietu tirgū.

Viss jādara ar mīlestību

Ogres Biškopības biedrības gada atskaites kopsapulci apmeklēja arī biškope Inta Jurševiča no Ķeipenes pagasta. Viņa atklāj, ka uz šādiem pasākumiem brauc pilnveidoties un iepazīt jaunākās darba metodes. Pašai viņai ir drava ar 11 stropiem un ar biškopību nodarbojas jau vairāk kā piecus gadus. "Biškopība man ir viss kopā – darbs, vaļasprieks un mīlestība," ar smaidu atklāj I.Jurševiča, kura akcentē, ka viss, ko dara, jādara ar mīlesību. Viņa patiešām mīl bites. Kundze pastāstīja arī kādu gadījumu, kad viņai sāpējušas rokas, taču tad iedzēlušas bites un viss pārgājis. Ķeipeniete ievēro veselīgu dzīvesveidu – nelieto alkoholu, nesmēķē (starp citu, bites necieš alkohola smaku) un uzturā lieto jaukto ziedu medu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu