2010.gada dzīvnieks - ūdrs (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/mikebaird

Latvijas Dabas muzejs par 2010.gada dzīvnieku izvēlējies ūdru (Lutra lutra), informēja Latvijas Dabas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vagoliņa. Ūdrs gada dzīvnieka godam izvēlēts tāpēc, ka daudzās Eiropas zemēs tas kļuvis par retu dzīvnieku, bet Latvijā tā populācija ir liela un stabila.

Ūdru dēvē arī par amfībiju, jo tas piekopj divējādu dzīvesveidu - mitinās uz sauszemes un ir piemērojies dzīvei ūdenī. Ūdrs dzīvo cilvēkam grūti pieejamu meža upju un strautu piekrastē, kur ūdens tuvumā starp koku saknēm, akmeņu kaudzēs, seklās alās vai biezā augājā tas atrod sev slēptuves.

Piektdien, 15.janvārī, Latvijas Dabas muzejā notiks šā gada dzīvniekam veltīts pasākums, kurā varēs arī uzzināt, ar ko ūdrs barojas, kā tas sadzīvo ar bebru, kā arī varēs atklāt citus interesantus faktus par ūdru.

Gada dzīvnieka stendu atklās Latvijas Dabas muzeja direktore Skaidrīte Ruskule. Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" pētnieks Jānis Ozoliņš pastāstīs par ūdra bioloģiju un ekoloģiju, par reintrodukcijas projektu Nīderlandē, kurā piedalījās arī ūdri no Latvijas, kā arī par vērtīgo ūdra ādu, kas ir kažokādas etalons pasaulē.

Pasākuma laikā būs iespēja noklausīties arī Līgatnes dabas taku zvērkopes Velgas Vītolas atmiņas par mājās audzināto pamesto ūdru mazuli vārdā Ķūķis. Gaujas Nacionālā parka fonda "Līgatnes dabas takas" pārstāvji informēs par ūdru mītnes plāniem, bet Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti stāstīs par ūdra aizsardzības statusu Vašingtonas konvencijā (CITES). Latvijas Dabas muzeja Zooloģijas nodaļas vadītāja Rūta Sukovska pastāstīs par Gada dzīvniekam veltītajiem pasākumiem, kā arī par zemnieku saimniecības "Sillakas", kas nodarbojas ar zivkopību, saimnieka Raivo Hofmaņa attieksmi pret ūdru.

Latvijas Dabas muzejā gada dzīvnieku stends tiks atklāts plkst.13 zooloģijas ekspozīcijā.

Muzejā interesentiem būs iespēja apskatīt ne tikai ūdru, bet arī vēl divus dzīvniekus, ar kuriem ūdru mēdz jaukt - bebru un ūdeli.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu